SPORDA VE HAYATTA MOTİVASYON -2-
İnsanların istediklerine sahip olamamalarının nedeni; ne istediklerinden çok ne istemediklerini düşünmeleridir. Ne düşünürseniz onu çekersiniz
Bir önceki yazımın devamı niteliğinde olacak bu yazımda, motivasyon konusunun biraz daha ipuçlarına yer vereceğim. Bahsettiğim gibi; Motivasyon, insanları bir şeyler yapmaya iten şey ve bunun sonucunda hissettikleri tatmindir. Biyokimyasal olarak motivasyon, bizi bu uyaranı (örneğin açlık, susuzluk ve korku) çözmeye iten bir uyarana yanıt olarak verilen kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanır. İki yaygın motivasyon türü vardır: Dışsal ve İçsel.
Dışsal motivasyon
Bireyin ödül veya övgü gibi dış kaynaklardan gelen tek motivasyonu dış düzenlemedir. Örneğin 5km'yi koşarak bir hayır kurumu için para toplamak gibi, katılımdan keyif alma duygusundan ziyade, katılımdan elde edilen sonuca değer verdiği yerdir. Dışsal motivasyon, dışsal ödüller kazanmaya veya cezadan kaçınmaya yönelik atletik davranışı ifade eder. Dışsal motivasyona sahip sporcular, dış ödüller (kupalar, burslar, medyanın ilgisi, övgüler) gibi nedenlerle veya olumsuz sonuçlardan kaçınmak (sırada kalmak, koçun gözünden düşmek, ebeveynlerin onaylamaması) gibi nedenlerle spora katılırlar. Dışsal motivasyona sahip sporcular, atletik yarışmaların sonuçlarına odaklanma eğilimindedir.
Dışsallık, bir oyuncuyu, olumlu ya da olumsuz, sizin istediğiniz şekilde davranmaya teşvik etmek ve motive etmek için dış faktörlerin kullanılmasıdır. İşyerinde bu, maaş artışı, ikramiye veya öğleden sonra izin gibi şeyler olabilir. Elbette işinizi tamamen kaybetme tehdidi gibi daha az hoş şeyler de olabilir.
Spor alanında antrenörler aynı stratejiyi benimseyebilir. Dışsal motivasyon, bir maç ücreti ödenmesi ya da takım kaptanlığına terfi etme vaadi olabilir. Daha da kötüsü, bir antrenör bir oyuncuyu takımından çıkarmakla tehdit edebilir, hatta onu kulüpten tamamen ihraç etmeyi düşünebilir.
Dışsal motivasyon modeli, “havuç ve sopa” motivasyon okuluyla olumlu bir şekilde uyum sağlar. Bir oyuncuya ödül teklif etmek veya olumsuz sonuç tehdidine uymalarını sağlamak, 21. yüzyılda spor takımınızı motive etmek açısından biraz eskimiş bir davranıştır. Bunun yerine içsel motivasyonu kullanmaya çalışın.
Dışsal ödüller rekabetçi sporların temel bir bileşenidir. Birincil motivasyonunuz dışsal olduğunda, daha fazla rekabet baskısı ve endişe hissedebilir, kendinizi diğer sporcularla olumsuz bir şekilde karşılaştırabilir, öz değerinizi düşürebilir, başarısızlıkla başa çıkmayı zor bulabilir veya sporunuzu daha çok "iş" olarak görebilirsiniz. Dışsal motivasyonla ilgili sorun, üzerinde çok fazla etkimizin olmadığı şeylere bağlı olmasıdır.
İçsel Motivasyon
İçsel motivasyon, içsel veya kişisel olarak anlamlı ödüller (potansiyeli keşfetme, öğrenme ve gerçekleştirme fırsatları) tarafından yönlendirilen atletik davranışı ifade eder. İçsel motivasyona sahip sporcular genellikle becerilerinin geliştirilmesine ve sporcu olarak gelişimlerine odaklanırlar. İçsel motivasyon, bir oyuncunun gelişmeye, başarmaya ve başarıya ulaşmaya yönelik içsel arzusudur. İçsel motivasyona sahip sporcular, spor yapmaktan keyif alma, rekabetin zorluğu ve yeni kişisel seviyelere ulaşma, beceri geliştirme, potansiyelin keşfedilmesi vb. nedenlerle spora katılırlar. İçsel motivasyonunuzu artırmanın bir yolu, dışsal bir motivasyon yaratmaktır: bir hedef tarih belirlemek gibi başarmayı hedeflediğiniz şey ne olursa olsun, onu takvime koyun. Yerleşik bir bitiş tarihi olan bir hedefe doğru çalışıyor olabilirsiniz. Örnekler arasında bir sınava hazırlanmak veya sabit bir bitiş tarihi olan bir kursa katılmak yer alır. 5 km veya maraton koşmak isiyorsanız, hedef tarihinizde veya yakınında bir yarışa kaydolun. Hedef bir tarihe sahip olmak yalnızca motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ilerlemenizi takip etmenize de yardımcı olur; her zaman ne kadar ileri gitmeniz gerektiğini bilirsiniz. Bunun performansınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir. İçsel motivasyonu bu kadar faydalı kılan tamamen kişiye bağlı olmasıdır. Yani icracının motivasyonu hiçbir şeye ya da kimseye bağlı değildir. Bu nedenle bireyin üzerinde çok fazla etkisinin olmadığı şeylere bağlı değildir. Performans psikolojisi literatürü, içsel motivasyonun performans kalitesi üzerinde en büyük ve en olumlu etkiye sahip olduğunu ve daha istikrarlı, uzun vadeli motivasyon için ikisinden daha iyi olduğunu iddia etmektedir.
İçsel motivasyon içeriden gelir, tamamen kişinin kendi kararına bağlıdır ve spor katılımına duyulan ilgi ve bundan alınan keyifle karakterize edilir. İçsel motivasyonun üç türü vardır; bilmeye yönelik içsel motivasyon, başarmaya yönelik içsel motivasyon ve uyarımı deneyimlemeye yönelik içsel motivasyon. İçsel motivasyon, en sağlıklı motivasyon türü olarak kabul edilir ve bir sporcunun, yalnızca katılımının doğasında olan ödül için bir aktiviteyi gerçekleştirme motivasyonunu yansıtır.
Motivasyon, çabanın yönelimi ve yoğunluğunu ifade eden çok daha kapsamlı temelleri olan bir durumdur. Motivasyonu anlamanın en iyi yolu, hem kişiyi hem durumu hem de bu ikisinin birbiriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu değerlendirmektir. Hedeflerinize ulaşacak motivasyonu kendinizde bulacak ve bunu koruyacak bir yıl olması dileklerimle.
Sporla kalın..
0 Yorum