SPORDA VE HAYATTA MOTİVASYON -1-
222

Motivasyon, sporda ve yaşamda 'başarının sırrının' ayrılmaz bir parçasıdır. 'Motivasyon, insanların yapmalarını istediğiniz şeyi, onlar yapmak istedikleri için yapmalarını sağlama sanatıdır'. Motive eden her şey kendimizi iyi hissetmemizi sağlar Motivasyon sporun önemli bir yönüdür ve bir bireyin performans sırasındaki davranışını, onu harekete geçiren şeye bağlı olarak tahmin etmek için kullanılabilir. Aslında motivasyon, esas olarak uzun bir süre boyunca çabanın yönü ile ilgilidir.

Motivasyon Neden Bu Kadar Önemli?

Basit cevap; motivasyon,  yapılacak en basit işin bile tüm yönlerin temelini oluşturduğudur.  Motivasyona sahip olduğunuzda her şey daha kolaydır. Motivasyonunuz aniden düştüğünde aynı görevler çok daha zor görünür. Ayrıca Motivasyon ne kadar yüksek olursa, spor/performans alanınızda o kadar uzun süre devam etmek isteyeceksiniz. Motivasyon, davranışlarımızın tüm yönlerini belirleyen içsel bir enerji gücüdür; aynı zamanda nasıl düşündüğümüzü, hissettiğimizi ve başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğumuzu da etkiler.

En iyi performans sonuçlarını elde etmek için motivasyonun yönetilmesi ve doğru yöne kanalize edilmesi gerekir. Sporcuların en iyi şekilde yararlanacağı, profesyonelliği ve uzun vadeli sporcu gelişimini en üst düzeye çıkaracağı, bir ekibin veya bireyin motivasyonlarını ortak bir hedefe (birlik) doğru yönlendirir ve organizasyonel bağlantıyı en üst düzeye ulaştırabilmesi motive edici antrenman ortamları yaratmaktan geçer.

Motivasyon, bir sporcunun davranışını (antrenman, yarışmaya yaklaşım, zorlukları yönetme, performans) başlatan, sürdüren veya yönlendiren zihinsel süreçtir. Motivasyon dalgalanma eğilimindedir (ve bazen belirgin bir neden olmaksızın). Bu özellikle yoğun bir eğitim veya hazırlık döneminde olasıdır. Elbette robot olmadığımız için ve aynı şeyi tekrar tekrar yapmanın her zaman tatmin edici ve keyifli olma ihtimalinin çok düşük olduğunu sık sık hatırlamakta fayda var.

Motivasyonsuzluk, bir davranışta bulunma niyetinin eksikliğini temsil eder. Buna yetersizlik duygusu ve kişinin davranışı ile beklenen sonuç arasında bağlantı eksikliği eşlik eder. Örneğin, motivasyonu düşük bir sporcunun 'Artık antrenman yapmanın bir manasını göremiyorum; bu sadece beni yoruyor' veya 'Yarışmadan hiçbir şekilde keyif alamıyorum' dediği duyulabilir. Bu tür sporcular bir çaresizlik duygusu sergilerler ve antrenmanı bırakmaya oldukça yatkın oldukları için sıklıkla danışmanlığa ihtiyaç duyarlar.
Motivasyon seviyenizi hangi faktörlerin etkilediğini anlamak önemlidir. Antrenmana gitmeye neden bu kadar istekli olmadığınızı bilmek, bu duyguyu yaşamaktan çok daha iyidir. Bir antrenörün sporcularını ve takımını anlaması ve onlardan en iyi verimi alabilmesi için sporcularının nasıl motive edildiğinin farkında olması çok önemlidir. Motivasyonda “Bizi Ne Harekete Geçirir?” Sporda yüksek motivasyon, sporcuların potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamada temel bir ön koşul olarak yaygın şekilde kabul edilmektedir. Ancak doğası gereği soyut doğası göz önüne alındığında, tam anlamıyla kullanılması genellikle zor olan bir güçtür. En başarılı sporcular her zaman en güçlü ve en hızlı olanlar olmayabilir ama belki de motive kalma konusunda en iyi olanlardır.

Bilimsel çalışmalar; tüm antrenörlerin bilmesi gereken üç motivasyon teorisi olduğunu açıklar:

  1. Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi - Motivasyon, beş temel ihtiyacı şu sırayla karşılama arzumuzun sonucudur: fizyolojik (su, yemek, barınma), güvenlik (istihdam ve sağlık), sosyal (ekip, hedefler, amaç), saygı (saygı) ve tanınma) ve kendini gerçekleştirme (potansiyele ulaşma, gerçekleştirme, daha büyük iyilik).
  2. Kendi Kaderini Belirleme Teorisi - Güdüler içsel, dışsal veya duygusaldır. Harekete geçmek, gerçekleştirmek veya öğrenmek için motivasyon seviyeleri büyük ölçüde özerkliğe, yeterliliğe ve ilişkililiğe bağlıdır. "Bir sporcu bir görevi yapmakta ne kadar özgürse, o kadar motive olur".
  3. Başarı Hedefi Teorisi - Güdüler bir görev (öğrenme, ustalık, süreç, büyüme) veya ego (başkalarının performansıyla ilgili yeterlilik) odaklı olabilir. Çoğu zaman sporcular kendilerini başkalarının motivasyonları ve sonuçlarıyla karşılaştırırlar.

Yaptığınız şeyi neden yapıyorsunuz?

 Bir bireyin bir şeyle meşgul olmasının nedenlerini anlamak hayati önem taşır. İçsel olarak motive olan bir sporcu veya herhangi bir kişi, yaptıklarını kendi kişisel tatmin duygusu için yapar. Sadece spor değil, İşyerleri gibi alternatif performans ortamlarında, içsel motivasyon aynı zamanda daha yüksek çalışan memnuniyeti ve bağlılığı, kişisel olarak bildirilen performans, şirket kârlılığının yanı sıra daha düşük duygusal ve tükenmişlik düzeyleri ile de ilişkilidir. Aşağıdakilerden herhangi birini listelediyseniz, bu sizin içsel veya içsel olarak motive olduğunuzu gösterir.

  • Başarı
  • Amaç
  • Meydan okumak 
  • Kişisel Ödül 
  • Ait olma 
  • Zevk alma

buna bağlı olarak Antrenman da dahil olmak üzere ve rekabete karşı tutumunuzu değiştirmek motivasyonunuzu önemli ölçüde artırabilir.

 Bilimsel çalışmalar sporda iki tür motivasyon ortaya koymuştur: içsel motivasyon ve dışsal motivasyon. Bu konunun devamını bir sonraki yazım da detayları ile değineceğim.

Sporla kalın..

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
2 GS  Galatasaray 4 4 0 12
3 İBFK  Başakşehir 4 3 0 10
4 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği