Gölcük’teki İşletmelerin Boşaltılma Kararı: Mağduriyet ve Belirsizlik
Bolu’nun gözde turizm alanlarından Gölcük Tabiat Parkı’nda bulunan işletmeler, Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü ve Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından Ramazan öncesi gönderilen “15 gün içinde boşaltın” tebligatı ile karşı karşıya kaldı. İşletme sahipleri, yıllarca Boluspor Kulübü ile yapılan sözleşmeler çerçevesinde yatırımlar yaparak tesislerini işletti, vergilerini ve kiralarını ödedi. Ancak, Kartalkaya’daki otel yangını sonrası ani bir kararla işletmelerin boşaltılması istendi. Bu karar, onlarca çalışanı işsiz bırakırken, işletmeciler milyonluk yatırımlarını kurtarmak için malzemelerini ya depolara taşıdı ya da yok pahasına sattı. İşletmeciler, devletin keyfi bir uygulama yaptığını ve ihale sürecinin şeffaflığı konusunda endişelerini dile getirdi. Gölcük’teki tesislerin geleceği ve ihale sürecinin nasıl işleyeceği belirsizliğini korurken, işletme sahipleri mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor.
Gölcükteki işletmelerde neler oldu... Tarım ve Orman Bakanlığı 9.Bölge Müdürlüğü ve Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Ramazan öncesi Gölcük'te bulunan işletmelere yapılan işyerlerinizi boşaltın uyarısı verilen 15 günlük süre tepkilere neden oldu. Burada bulunan işletmelerde çalışan onlarca insan ekmeğinden- işinden oldu. Yapılan uygulama Bolu'da yaşayan işletme sahipleri ve çalışan insanlar tarafından tepkiyle karşılandı.
İşletme sahibi ve Bolu Lokantacılar ve fırıncılar Odası Başkanı Murat Abak, "Biz burada işletmecilik yapıyoruz. Sözleşmeleri o dönem Bolu Belediyesinin yetki verdiği Boluspor Kulübü ile yaptık. 25 yıllığına kiraladık. 2024 yılında belediyeden yetkiyi alan, Milli Parklar ihale yapıncaya kadar ecri misil ödemeniz yeterli dedi. Daha sonra Kartalkaya da Otel yangını sonrası da bize işletmeleri 15 gün içinde boşaltın diye tebligat gönderildi.
Biz burada yatırımlar yaptık ona göre eleman istihdam ettik. Yıllarca da buradan kazandığımızla vergilerimizi, kiralarımızı, elemanların maaş ve sigorta bedellerini ödedik. Bize 15 gün içinde boşaltın diye yazı gönderilmesi haksızlıktır. Devlet buradaki işletmeleri birilerine ihale usulü ile verecekse açar ihaleyi bizde işletmeciler olarak ihaleye girer almak için uygun olan fiyatı veririz. Vermeyen olursa da o zaman süre verirsin boşaltırsın. Eksiğimiz varsa onları denetler, tamamlamamız için süre verirsin, yapılan iş tamamen keyfi olarak 15 gün içinde boşaltmamız için yazı göndererek boşaltırdılar. Devlette devamlılık esas olduğu için boşaltma yazısı göndermeleri yanlıştır. Biz milyonlarca yatırım yaptık. Buralarda oluşturduğumuz tesislerde hizmet verdik. Buraların bakımını temizliğini üstlendik. Ama devletimiz bizi sokağa attı. Şimdi burada ki tesisler ne olacak. Bizim milyonlar vererek aldığımız malzemeler ne olacak. Burada ki işletmeler tekrar kiraya verildiğinde kimler ihaleye girecek. Veya ihalesiz kapalı kapılar ardında ihale mi yapılacak bunlar hep soru işareti?..
Diğer işletmeci Cem Akdağ ise “Bizler burada yatırım yaptık. Gölcük Tabiat ve Orman Parkı, Tarım ve Orman Bakanlığı 9.Bölge Müdürlüğüne bağlı Bolu Milli Parklar Müdürlüğünün ayıbı. Ramazan öncesi Gölcük'te bulunan işletmelere yapılan işyerlerinizi boşaltın uyarısı verilen 15 günlük süre tepkilere neden oldu. Bu arada bulunan işletmelerde çalışan onlarca insan ekmeğinden- işinden oldu. Yapılan uygulamada Bolu'da yaşayan işletme sahipleri, Boluspor kulübünün kiracıları olarak müesseselerimizi işlettik vergilerimizi ödedik. Sigortalarımızı, eleman maaşlarını ödedik. Kiralarımızı ödedik. Burası 09.05.2024 tarihinde yazılan yazı ile yeniden ihale yapılıncaya kadar ecri misil ödenmesi istenerek kiracılık işleminin sürmesi devam ettirilmiştir. Kartalkaya da otel yangını sonrası apar topar kış ayının en kötü zamanında bize ulaşan boşaltma kararı ile şok olduk. Müesseselerimiz de şok etkisi yaşadık. Bolulu olarak bizler kanun ve devletimize bağlı kimseleriz. Verilen süre içinde boşaltma işlemini yaptık. Malzemeleri kış günü bulabildiğimiz yerlere depoladık. Birçoğumuzda yer bulamadığı için ikinci el alan yerlere yok pahasına sattık. Bizler mağdur edildik. Şimdi ihale yapılacak denilen bir yerde Devletimiz bazı karanlık güçlere mi buraları kiralayacak? Yoksa normal şekilde ihale ile mi verecek bunu zaman gösterecektir. Diyerek mağduriyetini dile getirdi.”
Sayın ve sevgili okurlarım; biz araştıtrdık, dinledik işletme sahipleri milyonlarını, geleceklerini buraya yatırmış. Birçok çalışan burada çalışarak evine ekmek götürüyor. Kazandığı ve kazanacağı ile geşecek kuruyor. Devletimiz olan inancıyla bu işleri yapıyor. Devlet kar kış altında bir gün geliyor ve burayı 15 gün, içinde boşaltın yoksa gereğini yaparız diyor. İşletme sahipleri de devlete saygısından dolayı apar topar malzemeleri toparlıyor ve yer bulan depolara, bulamayan ise 2. el eşya alanlara yok pahasına satıyor. Şimdi ise ihale süreci bekleniyor. Acaba ihale ile mi verilecek yoksa kapalı kapılar ardında bir takım karanlık kişilere mi verilecek Gölcük'te ki işletmeler bunu zaman gösterecek.
0 Yorum