Yeni Vergi Dönemi: Gelirinize Göre Ödeyin!...BoluNet
222

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de gelire göre vergi sistemi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu yeni sistemle, ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerin payı azalacakken, gelir, kurumlar ve servetten alınan dolaysız vergilerin payı artacak. Yılmaz, gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almanın yerine, düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de dolaylı vergi yükü son yıllarda değişiklik gösterdi. 2023 ocak-ağustos döneminde KDV ve ÖTV'nin toplam vergi gelirlerindeki payı yüzde 65, dolaysız vergilerin payı ise yüzde 35 oldu. Dolaylı vergiler arasında KDV, ÖTV, Banka ve Sigorta Muamele Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Damga Vergisi ve Gümrük Vergisi bulunurken, dolaysız vergiler gelir ve kazanç üzerinden alınan Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ile mülkiyet üzerinden alınan Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi ve MTV'yi içeriyor.

OECD genelinde gelir, kâr ve sermaye gelirlerinden alınan vergilerin payı ortalama yüzde 11.2 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 5.5'tir. Türkiye, KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin toplam vergi geliri içerisindeki payında OECD ülkeleri arasında ilk sıradadır.

Hükümetin 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) yeni vergi sistemiyle ilgili ipuçları yer alıyor. Bu programda, vergi adaleti, eşitlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde vergi kanunlarının güncelleneceği belirtiliyor. Ayrıca, gelir ve kurumlar vergisi denetçilerinin sayısının artırılması, vergisel teşviklerin gözden geçirilmesi, dolaysız vergilerin gelir içindeki ağırlığının artırılması ve çift kayıt sisteminin önleneceği gibi konular da gündemde.

Son olarak, yeni planlamalarla oransal olarak dolaysız vergilerin payının artırılması, gelir düzeyi düşük olandan daha az, zenginden daha çok vergi alınması, kayıt dışılıkla etkin mücadele ve dijital verileri kullanarak vergi gelirlerinin artırılması gibi tedbirler alınması planlanıyor.

BoluNet

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği