Yeni Vergi Dönemi: Gelirinize Göre Ödeyin!...BoluNet
Türkiye ekonomisinde yeni bir dönem başlıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarıyla, gelire göre vergilendirme sistemi üzerinde çalışıldığı ortaya çıktı. Bu yeni sistemle, vatandaşların cebinden çıkan dolaylı vergi yükü azalacak. Özellikle düşük gelirli kesimler için bu, büyük bir rahatlama anlamına geliyor. OECD standartlarına uyum sürecinde atılan bu adım, Türkiye'nin ekonomik reformlar konusundaki kararlılığını bir kez daha gösteriyor. Zengin ve fakir arasındaki vergi adaletini sağlama amacıyla atılan bu adım, ekonomi gündeminin en üst sırasında yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de gelire göre vergi sistemi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu yeni sistemle, ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerin payı azalacakken, gelir, kurumlar ve servetten alınan dolaysız vergilerin payı artacak. Yılmaz, gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almanın yerine, düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de dolaylı vergi yükü son yıllarda değişiklik gösterdi. 2023 ocak-ağustos döneminde KDV ve ÖTV'nin toplam vergi gelirlerindeki payı yüzde 65, dolaysız vergilerin payı ise yüzde 35 oldu. Dolaylı vergiler arasında KDV, ÖTV, Banka ve Sigorta Muamele Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Damga Vergisi ve Gümrük Vergisi bulunurken, dolaysız vergiler gelir ve kazanç üzerinden alınan Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ile mülkiyet üzerinden alınan Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi ve MTV'yi içeriyor.
OECD genelinde gelir, kâr ve sermaye gelirlerinden alınan vergilerin payı ortalama yüzde 11.2 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 5.5'tir. Türkiye, KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin toplam vergi geliri içerisindeki payında OECD ülkeleri arasında ilk sıradadır.
Hükümetin 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) yeni vergi sistemiyle ilgili ipuçları yer alıyor. Bu programda, vergi adaleti, eşitlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde vergi kanunlarının güncelleneceği belirtiliyor. Ayrıca, gelir ve kurumlar vergisi denetçilerinin sayısının artırılması, vergisel teşviklerin gözden geçirilmesi, dolaysız vergilerin gelir içindeki ağırlığının artırılması ve çift kayıt sisteminin önleneceği gibi konular da gündemde.
Son olarak, yeni planlamalarla oransal olarak dolaysız vergilerin payının artırılması, gelir düzeyi düşük olandan daha az, zenginden daha çok vergi alınması, kayıt dışılıkla etkin mücadele ve dijital verileri kullanarak vergi gelirlerinin artırılması gibi tedbirler alınması planlanıyor.
BoluNet
Benzer Haberler
Hakkını Arayan Bolulular Kazanıyor ...BoluNet
Erdoğan Liderliğinde Türkiye Ekonomik Zirvede Mi?... BoluNet
Devletin Yeni Gelir Kapısı: Para Cezaları Rekor Kırdı!...BoluNet
Soğuk havada ekmek mücadelesi ...BoluNet
En Ucuz Alışveriş Nerede? Market Fiyatlarını Anında Öğrenin... BoluNet
Bankaların Sessiz Zammı Cebinizi Nasıl Etkiliyor? ...BoluNet
Erdoğan ve Şimşek’in Ekonomi Rotası: Beklenen Sonuçlar Alınacak Mı? …BoluNet
Halkın Cebindeki Yangın Büyüyor, Peki Çözüm Nerede?... BoluNet