Türkiye'nin İlk Banka Soyguncusu Necdet Elmas'ın Efsanevi Hikayesi... BoluNet
222

Necdet Elmas: Türkiye'nin İlk Banka Soyguncusunun Efsanevi Hikâyesi

 

7 Temmuz 1961 sabahı İstanbul Çemberlitaş’ta Buğday Bankası şubesine giren genç bir adam, elindeki sten tabancasını vezneye doğrulttu. "Ne varsa doldur" diye gürlediğinde, memur hemen elindeki torbayı doldurmaya başladı. 2.900 lira torbaya girerken, genç adam havaya bir el ateş edip, takip edeni vuracağını söyleyerek hızla şubeden çıktı. 1959 model kuyruklu Chevrolet arabasına atladı ve kayıplara karıştı. Türkiye’de ilk banka soygunu gerçekleşmişti ve bu cesur soyguncunun adı Necdet Elmas’tı.

 

İlk Soygun ve İlklerin Hikâyesi

 

Bu sansasyonel olaydan sadece üç gün sonra Çatalca’da bir benzin istasyonunu aynı yöntemle soydu. Ancak asıl dikkat çekici olan, 41 gün sonra İş Bankası Kazlıçeşme Şubesi’ni soyduğunda oldu. Bu kez tam 165.850 lira çaldı. O dönemde bu parayla İstanbul Boğazı’nda geniş bahçeli bir yalı alınabilir, geriye kalan parayla da şehrin farklı semtlerinde 9-10 apartman dairesi satın alınabilirdi.

 

Necdet Elmas’ın ününe ün katan olay ise ikinci banka soygunu sırasında yaşandı. Vezne önünde beklerken, elindeki 480 lirayla titreyen genç bir adam, soyguncuya "Abi, benim paramı almazsın değil mi?" diye sordu. Necdet Elmas, "Sen kimsin oğlum?" diye sertçe sorduğunda, genç adam "Abi, ben işçiyim." cevabını verdi. Necdet Elmas, "Sok onu cebine, biz işçinin parasını almayız." dedi. Bu sözleri gazetelerde yayımlandığında, Elmas halkın gözünde bir tür Robin Hood, Arsen Lüpen gibi bir kahraman haline gelmişti.

 

Kaçış ve Kovalama

 

Necdet Elmas, polis kayıtlarına geçtiği gibi, Türkiye’nin ilk banka soyguncusu olarak tarihe geçti. Ancak onun ünü sadece soygunlarıyla sınırlı kalmadı. Polislerin ve jandarmanın yoğun takibi sırasında Kadıköy Kalamış’ta kıstırılan Elmas, arabasını ateşe vererek kaçmayı başardı. Gazetelere "The gangbuster of İstanbul" imzasıyla mektuplar göndererek, polislerle adeta alay ediyordu. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel bile bu duruma dikkat çekerek, "Gerekirse bir ihtilal daha yapar, bu adamı yakalarız." demişti.

 

Sonunda, Elmas’ın başına 100 bin lira ödül kondu. Yardımcısı Necdet Sinkıl ile Darıca’da bir tanıdıklarının evine gittiklerinde, rekor ödülü almak isteyen tanıdıkları tarafından ihbar edildiler. Evin etrafını saran jandarma ve polislere teslim olmadan önce traş olup tertemiz takım elbisesini giyerek beyefendi görüntüsüyle teslim oldu.

 

Cezaevinde Bir Beyefendi

 

Necdet Elmas, cezaevinde bile saygı gören bir figürdü. Gardiyanlar ve mahkumlar ona "Ağabey" diye hitap ederdi. Cezaevine kütüphane kazandırdı, okuma yazma bilmeyenlere öğretmenlik yaptı ve hukuk dersleri verdi. Bahçeye Türkiye’de bir ilk olarak havuz kazandırarak tarihe geçti. Verdiği dürüstlük ve iyi insan olma konusundaki konferansları, hakimler ve savcılar bile dinledi.

 

1974 affıyla tahliye olduğunda, cezaevinden alkışlarla uğurlandı. Bu alkışlar, Necdet Elmas’ın karakterine ve cezaevindeki saygınlığına birer şahitlik niteliğindeydi. İstanbul’dan memleketi Konya Ereğli’ye yerleşen Elmas, Ocak 2017’de 82 yaşında hayata veda etti.

 

Necdet Elmas’ın hayatı, trajedi ve macera dolu bir roman gibiydi. Türkiye’nin ilk banka soyguncusu olarak tarihe geçerken, zengin ve fakir arasındaki çizgide gezinen bir halk kahramanı olarak da hafızalarda yer etti. Fakirliğin ve kaderin cilvesinin bir araya geldiği bu hikâye, Elmas’ın şık giyimi, zarafeti ve karizmasıyla adeta bir film sahnesini andırıyordu.

 

Bu Haber BoluNet Tarafından Hazırlanmıştır.

Bolu ve çevresindeki en güncel, doğru ve güvenilir haberlere ulaşmak için BoluNet'i takipte kalın!

Bolu'nun kalbinden haberler, analizler ve özel içerikler sadece bir tık uzağınızda: www.bolunet.com.tr
Haberlerimizle ilgili düşünce ve görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Sizden gelen geri bildirimler, BoluNet'in daha iyi bir haber kaynağı olmasına yardımcı oluyor. Haber önerilerinizi ve yorumlarınızı bize iletmek için bolunet@bolunet.com.tr adresine yazabilirsiniz.

Daha fazla bilgi, derinlemesine analiz ve Bolu ile ilgili güncel haberler için lütfen bizimle kalın!

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
2 GS  Galatasaray 4 4 0 12
3 İBFK  Başakşehir 4 3 0 10
4 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği