Sürgünde Bir Ömür: Nazım Hikmet’in Hayatı ve Eserleri...BoluNet
222

Nazım Hikmet: Bir Efsanenin Ardından 61 Yıl

 

3 Haziran 1963 sabahıydı, Vera her zamankinden erken uyandı. Günün sıcak olacağı belliydi. Pencereden içeri giren güneş odayı ısıtıvermişti. Vera, Nazım'ı uyandırmamak için yataktan kalkmadı. Ancak saat yedi buçuğa doğru apartmanın kapısındaki kutuya gazetelerin konduğunu duydu. Nazım da duymuştu bu sesi. Usulcacık yataktan fırladı, koridora geçti, sessizce kapıyı açtı ve kutudan gazeteleri aldı. Birden dizlerinin bağı çözüldü, gözleri karardı ve yere yığıldı. Vera, Nazım'ın dönmesini beklerken meraklandı. Telaşla yerinden fırladı ve kapıya koştu. Nazım yerde hareketsiz yatıyordu. Vera, en yakın arkadaşını arayarak, “Nazım öldü!” dedi.

 

Bugün, Nazım Hikmet'in ölümünün üzerinden 61 yıl geçti. Türkiye ve dünya, bu büyük şairi ve yazarını saygıyla anmaya devam ediyor. Hikmet, 1902 yılında Selanik'te doğdu ve genç yaşta şiire başladı. Modern Türk şiirinin öncülerinden biri olarak kabul edilen Hikmet, hem içerik hem de form açısından zamanının ötesinde eserler verdi. Ancak siyasi görüşleri nedeniyle defalarca hapse girdi ve sonunda 1951 yılında Türkiye'den ayrılarak Sovyetler Birliği'ne yerleşti.

 

Nazım Hikmet, Moskova'da hayatını kaybetti ve burada toprağa verildi. Türkiye vatandaşlığından çıkarıldığı 1951 yılından 58 yıl sonra, 2009 yılında yeniden Türk vatandaşlığına kabul edildi. Nazım Hikmet'in şiirleri ve eserleri, sadece edebi değerleriyle değil, aynı zamanda siyasi mesajlarıyla da büyük yankı uyandırdı. Birçok eseri bestelenmiş ve farklı sanatçılar tarafından yorumlanmıştır.

 

Nazım Hikmet, ölümünün 61. yılında hem Türkiye'de hem de dünyada çeşitli etkinliklerle anılıyor. İstanbul'da ve Moskova'da düzenlenen anma törenlerinde, Hikmet'in şiirleri okunuyor, hayatı ve eserleri üzerine konuşmalar yapılıyor.

 

BoluNet: Bolu'nun kalbi burada atıyor, güncel haberler için daima bizimle kalın!

 

Bolu ve çevresindeki en güncel ve doğru haberler için lütfen bizimle www.bolunet.com.tr adresinden bağlantıda kalın. Haberlerimiz hakkındaki düşüncelerinizi, görüşlerinizi ve haber önerilerinizi bolunet@bolunet.com.tr adresine göndererek bizimle paylaşabilirsiniz. Okuyucu geri bildirimleriniz, BoluNet'in daha iyi bir haber kaynağı olması için büyük önem taşımaktadır.

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği