Seçim Öncesi Finansal Manzara Değişiyor: Bankaların Kritik Hamlesi... BoluNet
222

Seçim Öncesi Finansal Piyasalarda Kritik Hamle: Bankalar Kredi Kartı Nakit Avans Taksitlerini Sınırlandırıyor

 

Finansal piyasalar, yaklaşan seçimler öncesinde artan tansiyonla birlikte önemli bir gelişmeye sahne oldu. Bankacılık sektörü, son dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurları üzerinde baskı oluşturan kredi kartı harcamalarına yönelik önemli bir adım attı. Beklentiler, seçim sonrası bu alanda sınırlayıcı önlemler alınacağı yönündeydi; ancak bankalar seçim öncesinde harekete geçti.

 

Günümüzde, kredi kartından nakit avans çekiminde taksit sayısını maksimum üç olarak belirleyen bankalar, geçtiğimiz ay kadar bu rakamı 12'ye kadar çıkarabiliyordu. Bankacılık kaynakları, özellikle kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının, en ucuz finansman kaynağı olarak görülmesi nedeniyle yoğun şekilde kullanıldığını ifade etti.

 

Merkez Bankası'ndan (TCMB) bankalara bu konuda yazılı bir talimat gitmediği; ancak, sözlü bir yönlendirme yapıldığı bilgisi edinildi. 2024'ün ilk dokuz haftasında TL kredilerin yüzde 5,5 arttığı, kredi kartı harcamalarının ise yüzde 13,8 oranında bir artış gösterdiği kaydedildi.

 

Şubat ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonucunda TCMB, geçtiğimiz hafta ek sıkılaştırma adımlarını açıklamıştı. Bu duyuruda, TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3'ten yüzde 2'ye düşürülmesine ve taşıt kredilerindeki yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği belirtilmişti. Kredi büyüme sınırlarının etkinliğini artırmak amacıyla, menkul kıymet tesisine ek olarak kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık oluşturma kararı alındı.

 

Bu hamleler, finansal piyasalardaki volatiliteyi azaltma ve ekonomik dengeleri koruma çabasının bir parçası olarak görülüyor. Bankaların bu adımları, seçim öncesinde piyasaları sakinleştirmeye yönelik stratejik bir önlem olarak değerlendirilebilir.

 

Her Açıdan Haber: Bolu'dan Dünyaya, BoluNet ile Global Bakış

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği