Milletin Gücü, Çanakkale'nin Onuru: Zaferin 109. Yılı... BoluNet
222

 

18 Mart Çanakkale Zaferi, Türk tarihinin dönüm noktalarından birini temsil ederken, Türk milleti için de anlam ve önem bakımından derin bir yere sahiptir. Bu zafer, 1915 yılında, Birleşik Krallık ve Fransa'nın oluşturduğu itilaf devletlerinin güçlü donanmaları karşısında, Türk Miletinin büyük bir direniş gösterdiği ve nihai olarak zafer kazandığı bir savaştır. İtilaf devletlerinin amacı, Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'u ele geçirmek ve Osmanlı İmparatorluğu'nu savaş dışı bırakmaktı; ancak bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı​​.

 

Çanakkale Zaferi, Türk milletinin varoluş mücadelesini simgeler ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehitleri saygı ve şükranla anmamızı sağlar​​. Bu savaş, sadece Türk tarihinin değil, aynı zamanda dünya tarihinin de önemli olaylarından biri olarak kabul edilir. Çünkü, dünyanın en büyük ordularının kara, hava, deniz ve denizaltı unsurlarıyla yapılan saldırıları karşısında, Türk Milletinin büyük bir direniş gösterdiği bir savaştır​​.

 

Çanakkale Cephesi, Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılıkla Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu gösteren bir "anıtcephe" olarak tarihe geçmiştir. Türk askeri, üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından üstün güçlere karşı ustalıkla kullanmış ve savaş alanlarında dahi insancıllığını yitirmemiştir​​.

 

Bu zafer, dünya tarihinin zirve sayfalarına "Çanakkale Geçilemez!" ilkesini silinmez bir şekilde yazdırmıştır. Çanakkale müdafaası, üç mucizeler muharebesidir; hali kurtardı; maziye hamaset ve azametini iade etti; vatanımızı bir vatanı ebedi yaptı​​.(Sami Paşazade Sezai)

 

Çanakkale Zaferi'yle ilgili olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün "Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım." şeklindeki sözleri, bu mücadelenin ne kadar önemli olduğunu ve Türk askerinin ruh kudretini gösteren bir örnektir​​.

 

Her yıl 18 Mart'ta, bu büyük zafer ve şehitlerimiz anısına çeşitli anma törenleri ve etkinlikleri düzenlenir. 

 

Her Açıdan Haber: Bolu'dan Dünyaya, BoluNet ile Global Bakış.

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği