Merkez Bankası'nın Yeni Faiz Oranı Belli Oldu
222

Merkez Bankası... Bir türlü durulmayan, her adımıyla ekonomimizin atar damarlarını koruyan o sihirli kurum. Faiz kararlarıyla tüm piyasaları, bizim, hatta belki de yastık altı dolarlarınızı bile harekete geçirebilen bir mekanizma. Son toplantı sonrasında, yeni faiz oranlarına çevrildi.

İşte karar: Politika faizi, 250 baz puanlık artışla yüzde 17,50 oldu. Hani bir deyim vardır ya, "davul bile dengi dengine çalar" diye. Geçmişte yüzde 15 seviyesinde olan faiz oranı, artık davulun sesini başka bir tona ayarladı. Elbette bu, ekonomideki bazı dengeleri de etkiler.

Goldman Sachs, haziran ile ilgili karar öncesi bir tahminde bulunmuştu: Faiz oranları yüzde 40'a çıkacak. Ama bu son karardan sonra ne oldu dersiniz? Tüm tahminlerini rafa kaldırdılar. "Türkiye Merkez Bankası faiz oranlarını tahmin etmeyi bırakıyoruz" dediler. Belki de son gelişmeler karşısında ellerini cebine atıp, "Bakalım nereye kadar gidecek bu iş?" dediler.

Bu kararın arkasındaki yüksek etkili beklentiler, yerli ve yabancı yönelimlerin tutumu gibi birçok faktör var. Bank of America Securities'ün tahminleri, faiz artışının 500 baz puana kadar çıkabileceğini gösteriyor. Enflasyonun ise gelecek Mayıs ayında yüzde 65 ile zirveye çıkması bekleniyor. Yıl sonu Dolar/TL tahmininin ise 31 olduğu açıklandı. İşte bu nedenle Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar faizi yüzde 25 e çıkaracağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) de bu işten bir değerlendirme yaptı. Enstitünün CEEMEA Araştırma Birimi Müdürü Uğraş tahmine göre, TCMB Perşembe günü faizi yüzde 17,50'a çekecekti. Bu tahmin gerçekleşti. Ancak bundan sonra için ne mi bekliyorsunuz? Bu, ailelerin merakla beklediği bir soru.

Davulun denegi dengine çalmasını bekleyenler, kulaklarını Merkez Bankası'nın gelecek olan kararlarına çevirmiş durumda. Bekleyip görülecek. Sonuç olarak, bu kararların her biri, cebimizdeki ve bankadaki paralarımızı doğrudan doğruya etkiler. Türkiye'nin ekonomik geleceğine dair birer işaret olan bu faiz oranları, umarız deneyim için en olumlu sonuçları getirir.

BOLUNET

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği