İslam'da Beş Temel Hak: Can, Din, Mal, Akıl ve Nesil... BoluNet
222

Zarûrât-ı Hamseyi Muhafaza Etmenin Önemi

 

Bu hafta camilerde okunan hutbede, Yüce Rabbimizin emirleri ve Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadisleri ışığında, zarûrât-ı hamse olarak bilinen beş temel hakkın korunmasının önemi vurgulandı. Hutbede, İslam'ın temel ilkelerinden olan canın, dinin, malın, aklın ve neslin korunması gerektiği, bunlara zarar vermenin ise haram olduğu ifade edildi.

 

İmam, Yüce Rabbimizin, "Ey iman edenler! Hepiniz topluca barış ve esenlik dini İslam’a girin. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır" ayet-i kerimesiyle Müslümanlara barış ve esenlik içinde bir toplum inşa etmeyi öğütlediğini belirtti. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in, “Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. Mümin de insanların canları ve malları konusunda kendisine karşı emniyet hissettikleri kişidir” hadisi de bu öğütlerin pratiğe dökülmesinin önemini gözler önüne serdi.

 

Toplumsal Huzurun Temeli: Zarûrât-ı Hamse

 

Hutbede, İslam dininin gönderiliş hikmetlerinden birinin, erdemli ve güvenilir bir toplum inşa etmek olduğu vurgulandı. Böyle bir toplumun inşası için ise insanın canını, dinini, malını, aklını ve neslini korumanın şart olduğu belirtildi. Bu beş temel hakkın korunması farz, hangi sebeple olursa olsun bunlara zarar vermenin ise haram olduğu açıklandı.

 

Peygamberlerin Ortak Amacı

 

Yüce Rabbimizin gönderdiği bütün peygamberlerin ortak amacının, canın, dinin, malın, aklın ve neslin emniyetini sağlamak olduğu ifade edildi. Hutbede, Rahmet elçilerinin, gönüllerin imanla buluştuğu, zihinlerin ilimle donatıldığı, hiçbir cana kıyılmadığı, hiçbir mala zarar verilmediği, nesillerin ifsat edilmediği bir medeniyet inşa etmek için çalıştıkları belirtildi. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)'in hayatının da böyle bir medeniyeti oluşturmakla geçtiği hatırlatıldı.

 

Güven ve Hoşgörü Toplumu

 

İmam, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in güvenilir bir insan olmanın ve insanlarla güzel geçinmenin yollarını bizlere gösterdiğini belirtti. Sevgi ve saygı, adalet ve merhamet, iyilik ve muhabbet, hoşgörü ve nezaket gibi değerleri her daim hatırlatan Peygamberimiz (s.a.s), çevremize huzur ve güven vermemizi, toplumu ifsat eden her türlü söz ve davranıştan uzak durmamızı tavsiye etmiştir.

 

Muharrem Ayının Önemi

 

Hutbede ayrıca, önümüzdeki Pazar günü başlayacak olan Muharrem ayının ve 1446. Hicri yılın, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin pekişmesine, insanlığın huzur ve iyiliğine vesile olmasını Yüce Rabbimizden niyaz edildi. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in, Muharrem ayını "hürmete layık" olarak nitelediği ve Ramazandan sonra en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğu hatırlatıldı.

 

Hayırlı Cumalar

 

Hutbe, tüm Müslümanların huzur ve güven içinde bir toplum inşa etme gayretinde olması gerektiği ve bu değerleri yaşamlarına yansıtmaları gerektiği dileğiyle son buldu.


 

Bu Haber BoluNet Tarafından Hazırlanmıştır Bolu ve çevresindeki en güncel, doğru ve güvenilir haberlere ulaşmak için BoluNet'i takipte kalın!

Bolu'nun kalbinden haberler, analizler ve özel içerikler sadece bir tık uzağınızda: www.bolunet.com.tr

Haberlerimizle ilgili düşünce ve görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Sizden gelen geri bildirimler, BoluNet'in daha iyi bir haber kaynağı olmasına yardımcı oluyor. Haber önerilerinizi ve yorumlarınızı bize iletmek için bolunet@bolunet.com.tr adresine yazabilirsiniz.

Daha fazla bilgi, derinlemesine analiz ve Bolu ile ilgili güncel haberler için lütfen bizimle kalın!

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
2 GS  Galatasaray 4 4 0 12
3 İBFK  Başakşehir 4 3 0 10
4 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği