İnce Memed: Yaşar Kemal’in Kaleminde Doğan Halk Kahramanı 65 Yaşında
222

İnce Memed ve Yaşar Kemal’ın Anısına:

Bir kahraman doğdu bugün, tam 65 yıl önce. Ne süper güçleri vardı, ne de teknoloji harikası silahları. Ama o, yoksul halkın umudu oldu. Türk edebiyatının eşsiz kaleminden, Yaşar Kemal’in usta elinden çıkan İnce Memed, 5 Temmuz 1958'de bizlerle buluştu.

İnce Memed, Yaşar Kemal’in basit ama etkili dilini, hikaye anlatma sanatını en üst seviyede kullanarak oluşturduğu, çağlar boyunca süregelen ezilmiş halkın sesi, isyanı oldu. Memed, adaletsizliğe, baskıya, haksızlığa başkaldıran bir figür olarak karşımıza çıkar.

Çukurova'nın yakıcı güneşi altında, torba torba pamuk toplayan çiftçilerin terini, bereketli toprağın kokusunu, ormanın gizemini, dağların yalnızlığını bizlere ulaştırdı Kemal. O sadece bir yazar değil, bir ressamdı da. Kaleminden dökülen cümlelerle bir tablo çizdi. Her bir satırında, her bir karakterinde biz vardık. Bizim sevinçlerimiz, bizim acılarımız, bizim isyanlarımız...

Daha sonra İnce Memed II, İnce Memed III ve İnce Memed IV'le devam edecek olan bu dörtlemeyi yazarak, Yaşar Kemal Türkiye'nin dünya edebiyatına katkısını bir kez daha kanıtladı. Kısacası İnce Memed, edebiyat tarihimize altın harflerle yazılmış bir destan oldu.

Ancak, en önemli olanı unutmayalım: İnce Memed, bir zamanların çaresiz köylü çocuğuydu, bir zamanların ezilmiş ve sessizdi. Ama o, adaletsizliğe karşı başkaldırmayı seçti. Memed, hayatını adaletin peşinde geçirmeye adamıştı. Onun bu duruşu ve kararlılığı bize önemli bir ders verir: Adaletsizlik karşısında susmak, onu kabul etmektir. Ve eğer biz, İnce Memed'in mirasını devralmak istiyorsak, adaletsizliğe, haksızlığa karşı susmamalı, konuşmalı ve harekete geçmeliyiz.

5 Temmuz 2023, İnce Memed'in ilk yayınlandığı günün yıldönümü. Ama daha da önemlisi, bir halk kahramanının doğuşunun ve Yaşar Kemal’in büyülü dünyasına ilk adımımızın yıldönümü. Unutmayalım ki, her birimiz birer İnce Memed olabiliriz. Adalet için, doğruluk için, eşitlik için...

Aydın Karataş

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği