Haziran Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı: TÜİK ve ENAG Farklılıkları Dikkat Çekiyor... BoluNet
222

Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı: TÜİK ve ENAG Verileri Arasındaki Farklılıklar Dikkat Çekiyor

Haziran 2024 enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK'e göre yıllık enflasyon yüzde 71,60, altı aylık enflasyon yüzde 24,73, aylık enflasyon ise yüzde 1,64 olarak belirlendi. ENAG ise yıllık enflasyonu yüzde 113,08, altı aylık enflasyonu yüzde 41,16 ve aylık enflasyonu yüzde 4,27 olarak hesapladı. Bu veriler, ekonomistlerin beklentilerini ve piyasaların tepkilerini de beraberinde getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 artış oldu. TÜİK, Mayıs ayında aylık enflasyonun yüzde 3,37, yıllık enflasyonun ise yüzde 75,45 olduğunu belirtmişti. Haziran ayı verileri, yıllık enflasyonun sekiz ay sonra ilk kez düşüş yaşadığını ve aylık enflasyonun 13 ayın en düşük seviyesine indiğini gösteriyor.

Ekonomistlerin Beklentileri Aştı

Haziran enflasyonu için ekonomistlerin beklentileri, AA anketine göre aylık yüzde 2,28 ve yıllık yüzde 72,68, Reuters anketine göre ise aylık yüzde 2,22 ve yıllık yüzde 75,6 olarak belirlenmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son piyasa katılımcıları anketinde haziran ayı için aylık enflasyon beklentisi yüzde 2,52 olarak açıklanmıştı. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre İstanbul'da haziran ayında aylık enflasyon yüzde 3,42, yıllık enflasyon yüzde 82,14 olarak gerçekleşti.

ENAG Verileri ve TÜİK ile Farklılıklar

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), haziran ayında enflasyonu aylık yüzde 4,27, altı aylık yüzde 41,16 ve yıllık yüzde 113,08 olarak hesapladı. TÜİK ve ENAG arasındaki bu büyük farklılıklar, enflasyon hesaplamalarında kullanılan yöntemlerin ve sepetlerin farklılığından kaynaklanıyor.

Zam Şampiyonu Eğitim

TÜİK verilerine göre, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 47,84 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, en yüksek artış yüzde 107,11 ile eğitimde görüldü. Haziran ayında ana harcama grupları itibarıyla bir önceki aya göre en çok azalan grup yüzde -0,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. En fazla artış ise yüzde 3,79 ile konut grubunda yaşandı.

Haziranın Zam Şampiyonu: Otobüs Bileti

Haziran ayında bir önceki aya göre fiyatı en çok artan temel başlık, yüzde 12,71 ile karayolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı oldu. İkinci sırada yüzde 12,69'luk artışla şebeke suyu, üçüncü sırada yüzde 8,47'lik artışla taze meyveler, dördüncü sırada ise yüzde 6,67'lik artışla oteller ve pansiyonlar yer aldı. TÜİK, madde sepetindeki ürün ve hizmetlerin ortalama fiyat listesini ve en çok artan ile azalan ürünleri son iki yıldır yayımlamıyor.

Enflasyon Oranlarıyla Belirlenen Maaş Zamları

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre, memur ve memur emeklileri 2024 yılının ikinci yarısında yüzde 19,31 oranında zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 24,73 oranında zam alacak. Bu zam oranları, 16 milyon emekli ve 4 milyon memuru yakından ilgilendiriyor.

Temmuz ayında yapılacak zamla birlikte en düşük memur maaşı 36 bin 460 TL'ye, en düşük memur emeklisi maaşı ise 17 bin 585 TL'ye yükselecek. Emeklilerin 10 bin TL olan taban aylığında herhangi bir iyileştirme yapılmazken, kök aylığı 8 bin 383 TL'nin altında olan emeklilerin zam oranı sıfır oldu.

Memur-Sen'den Zam Tepkisi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yapılan zamların yetersiz olduğunu belirterek, "Maaşlar ve ücretler ile piyasadaki fiyat artışlarının kaybedeni sürekli olarak sabit gelirlilerimizdir. Enflasyon baskılanmadığı müddetçe maaş ve ücret artışları erimeye devam edecektir" dedi. Yalçın, emekliler için adil düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Bu Haber BoluNet Tarafından Hazırlanmıştır Bolu ve çevresindeki en güncel, doğru ve güvenilir haberlere ulaşmak için BoluNet'i takipte kalın!

Bolu'nun kalbinden haberler, analizler ve özel içerikler sadece bir tık uzağınızda: www.bolunet.com.tr

Haberlerimizle ilgili düşünce ve görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Sizden gelen geri bildirimler, BoluNet'in daha iyi bir haber kaynağı olmasına yardımcı oluyor. Haber önerilerinizi ve yorumlarınızı bize iletmek için bolunet@bolunet.com.tr adresine yazabilirsiniz.

Daha fazla bilgi, derinlemesine analiz ve Bolu ile ilgili güncel haberler için lütfen bizimle kalın!

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği