Gaziantep'ten Dünya'ya Türk Dehasının İzleri: Mennan Usta'nın Başarı Öyküsü!...BoluNet
222

Gaziantep'ten Dünyaya Açılan Teknoloji Dehası: Mennan Usta

Gaziantep, tarihi dokusu, lezzetli mutfağı ve sıcakkanlı insanlarıyla bilinirken, şimdi de teknoloji ve inovasyon alanında bir dehaya ev sahipliği yapıyor. Bu deha, diplomasız, ilkokulu 9 yılda bitiren, yoksulluktan dolayı daha fazla eğitim görememiş Mennan Aksoy'dan başkası değil.

Bir gün Gaziantep'e Fransız bir uzman gelir ve tekstilcilere hitaben, "Makineleriniz yetersiz. Yenileyin, dünya pazarı sizin olsun" der. Fransız uzman, en iyi makinelerin Fransa'da olduğunu belirtip kendi mallarını pazarlar. Ancak bu toplantıda bir usta, Mennan Usta, Fransız uzmanın söylediklerini kafasına takar. Kendi atölyesinde demiri eritir, çeliği büker ve Fransızların 3 milyon Euro'ya satacağı makineyi sadece 50 bin liraya üretir.

Mennan Usta'nın bu başarısı sadece yerel piyasada kalmaz. Brezilya'dan başlayarak birçok ülkeye makinelerini ihraç eder. Ancak bu başarısı uluslararası makine ve teçhizat fuarlarına girişinin yasaklanmasına neden olur. Mühendislerin aylarca üzerinde çalıştığı tasarımları, Mennan Usta tek başına, el emeği ve tamamen yerli malzemeyle üretir.

Mennan Usta'nın teknolojiye olan katkıları sadece makine üretimiyle sınırlı değil. Yoğunluğu düşük bir triko üretir ki bu ürün yazın serin, kışın sıcak tutar. Bu ürünle dünya onun peşinde koşar. TÜBİTAK ona ödüller verirken, ODTÜ ve İTÜ gibi üniversitelerde hocalığı bile düşünülür. Ancak diploması olmadığı için bu gerçekleşmez. Tasarımlarını cebinde taşıdığı tebeşirle yere çizerek anlatır ve aklına yetişmek neredeyse imkansızdır.

Gaziantep'te yaşanan kanalizasyon atıkları sorununa da el atar Mennan Usta. Belediye yönetimi dünyayı dolaşarak çözüm ararken, Mennan Usta kendi yöntemleriyle bu soruna çözüm bulur. Her gün çıkan 160 ton çamurun bertaraf edilmesi, onun eseridir.

Mennan Usta'nın gençlere olan inancı ve onlara olan vasiyeti ise oldukça dikkat çekici: "Gençler bilim ışığında yetiştirilsin. İmkânlar verilsin, önleri kesilmesin."

Ancak, bu parlak yıldızın ışığı 11.06.2015'te sönüverdi. Bazı kaynaklarda 09.06.2015'te vefat ettiği belirtilse de, bu tarihler arasında Türkiye'nin kaybettiği bir değerdi Mennan Usta. Onun hikayesi, Türk insanının dehasını, azmini ve yaratıcılığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Gaziantep, Mennan Usta sayesinde teknoloji ve inovasyon alanında da adından söz ettiriyor ve onun mirası, Türkiye'nin teknolojik ilerlemesine ışık tutmaya devam ediyor.

BoluNet

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği