FAİZLE MÜCADELE Mİ, YA DA MÜCADELESİZ FAİZ Mİ?...BOLUNET
222

2023 Ekonomik Hedefler: Gerçekleşmeyen Sözler ve Vatandaşın Beklentisi.

Yüksek Faiz Oranlarına Karşı Verilen Boş Vaatler.

Yüksek perdeden atılan "faizi indireceğiz" sözleri, sanki vatandaşın kulağında "ekonominin enstrümantal çalgısı benim" melodisi çalmış gibi. Erdoğan’ın verdiği 'ekonomik konser', doların yükselişi, enflasyonun tavan yaptığı bu günlerde artık vatandaşın sabrını taşırıyor. Bu konserde bilet alan vatandaş, verilen sözlerin, maalesef gerçek dışı olduğunu, mücadelenin sahada değil, sözlerde kaldığını görmeye başladı.

Ağustos 2021’de yüzde 19,25 olan enflasyon oranını düşürme sözü, kısa süre içinde yüzde 21,31'e çıkarak aslında ne kadar gerçek dışı olduğunu bize gösterdi. Bir yandan Merkez Bankası'nın faizi indirmesiyle övünen Erdoğan, bir yandan da vatandaşın cebinden çıkan yüksek mevduat ve kredi faizleriyle karşılaşmasına seyirci kalıyor.

Erdoğan, "Faizle mücadelemi biliyorsunuz" derken, bu mücadelenin 'reelde' ne kadar sahici olduğunu anlamak için rakamlara bakmak yeterli. 2023 hedefi için verilen yüzde 20 enflasyon sözü, maalesef bir 'beklenti balonu' olarak patladı. Vatandaşın alım gücü eriyor, enflasyon yükseliyor, döviz kuru dalgalanıyor; ama hükümetin sözleri aynı melodiyi çalmaya devam ediyor.

Seçim öncesi kredi musluklarını açarak vatandaşın gözünü boyamaya çalışan hükümet, şimdi krediye erişemeyen veya yüzde 50'lerin üzerinde faizle kredi kullanan vatandaşın cebindeki yangını söndüremiyor. Ev, araba almak bir yana, artık vatandaşın temel ihtiyaçlarını karşılaması bile zorlaşıyor. Erdoğan'ın faizle savaşında reelde kaybetmesi, maalesef vatandaşın da kaybetmesi anlamına geliyor.

Sonuç olarak, "Faizi indireceğiz" söylemi, maalesef "Faizi yükseltiyoruz" pratiğine dönüşmüş görünüyor. Bu ekonomik savaşta galip gelen sadece yüksek faizler değil, maalesef vatandaşın kaybettiği umutlar ve hayaller oldu. Ekonominin kitabını yazdığını söyleyenler, belki de bu kitabı bir kez daha gözden geçirmeli.

BOLUNET

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği