Eski İstanbul'dan Bir Sayfa: Zıvanadan Çıkmak Nereden Geliyor?... BoluNet
222
GPT
BoluNet

 

"Zıvanadan Çıkarma" Deyiminin Kökenine Yolculuk

 

Tarih sayfalarında yolculuk yapmaya ne dersiniz? Nostaljik bir fotoğraf, bizlere deyimlerimizin renkli tarihini hatırlatıyor. 1960'lı yıllara gidelim; İstanbul'un kalbi Tophane'deyiz. Karşımızda, etrafı metal bir koruma ile çevrili, asaletiyle dikkat çeken bir polis memuru. Bu metal korumanın adı "zıvana". Peki, sıkça kullandığımız "beni zıvanadan çıkarma" deyimi acaba buradan mı geliyor?

 

Girişimizdeki bu nostaljik kare, deyimin hikayesine ışık tutuyor. "Zıvanadan çıkarma", birinin sinirlenip kontrolünü kaybetmesi anlamına geliyor. Acaba bu ifade, polis memurlarının bu metal koruma içinde sabırlarının zorlandığı anlardan mı ilham alıyor?

 

1960'lar İstanbul'unun sosyal dokusuna, polislerin günlük hayatta karşılaştıkları durumlara ve o dönemin şehir hayatına dair gözlemlere dayanarak bu deyimin kökenini ve kullanımını irdeleyebiliriz. Alıntılar ve gözlemler, deyimin nasıl bu kadar yaygınlaştığını ve günlük dilimizdeki yerini nasıl aldığını anlamamıza yardımcı olabilir.

 

Bu anı ölümsüzleştiren fotoğraf, dönemin İstanbul'una, polis teşkilatının yaşantısına ve toplumun güvenlik güçlerine bakışına dair değerli bir belge niteliği taşıyor. Fotoğrafın altında yer alan açıklama, deyimin halk arasında nasıl yerleşik hale geldiğini gösteriyor.

 

İstanbul'un değişen zamanlar içindeki yüzü, deyimlerimizin ardındaki hikayeler ve dilimizin zenginliği, bu fotoğrafta saklı. Belki de gelecek kuşaklar, bu tür görsel ve yazılı kaynaklar sayesinde geçmişin izlerini daha iyi anlayacaklar.

 

Bu haber BoluNet tarafından hazırlanmıştır.
Daha fazla bilgi ve Bolu ile ilgili güncel haberler için lütfen bizimle www.bolunet.com.tr adresinden bağlantıda kalın.

BoluNet

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği