Ekonomi Güven İşi: Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan Çarpıcı Dolar Analizi ve Uzun Vadeli Çözüm Önerileri
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye'nin içinden geçtiği ekonomik dönemi analiz etti ve çözüm önerileri sundu. BDDK kararlarını ve Kur Korumalı Mevduat Fonu'nu eleştiren Demirtaş, ekonominin güven işi olduğunu ve güvenden yoksun bir ekonomik sistemde ciddi sorunların kaçınılmaz olacağını belirtti. Dolardaki yükselişe dikkat çeken Demirtaş, dolara yapılan müdahalelerin yanıltıcı ve zararlı olduğunu, doların gerçek değerine bırakılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin ekonomik geleceği için uzun vadeli planlar yapmanın önemini de dile getirdi.
Türkiye'nin Ekonomik Labirenti: Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın Analizleri ve Çözüm Önerileri
Türkiye'nin güncel ekonomik durumu hakkında en tutarlı analizleri yapan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bir kez daha mevcut ekonomik politikaları sorgulayarak, etkin çözüm önerileri sundu. Yaptığı değerlendirmelerle Türkiye'nin 'ekonomik açıdan inanılmaz bir döneme' girdiğini söyleyen Demirtaş, YouTube üzerinden yaptığı yayınlarla milyonlarca kişiye ulaştı ve gündem oldu.
Demirtaş, ekonominin basit kavramlarla anlaşılabileceğini savunurken, BDDK kararlarını ve Kur Korumalı Mevduat Fonu çalışmasını eleştirdi. Hazinenin parasının hatalı bir şekilde dağıtıldığını ve çözümün bu olmadığını belirtti.
Demirtaş, "24 Ocak 2022'de BDDK bazı kararlar açıkladı. 900 bin dolardan fazla hesabınızda para varsa bu şirketlerin kredi kullanımı yasaklandı. Türkiye'deki birçok şirket günlük giderler için kredi çeker. 900 bin dolar orta ölçekli bir firma için küçük bir rakam." dedi. BDDK'nın bu kararı, ekonomide ciddi bir rahatsızlığa yol açabilir.
Demirtaş, kurlar üzerinde manipülasyon yapmanın sonuçlarını belirterek, "İnsanlar dolar alıyor çünkü enflasyondan korunmak istiyor. Kur korumalı mevduat diye bir şey çıktı. Bu mevduattan sonra dolar düştü, sonra yeniden yükseldi. Kur korumalı mevduat lirasına yatırılan paraların bize zararı çok yüksek. Bu parayı kim ödüyor, hazine! Hazinenin parası vatandaşın parası. Çözüm bu değil arkadaşlar." diye konuştu.
Demirtaş'ın dikkat çektiği önemli bir nokta, ekonominin güven işi olduğu ve bu güvenin kaybedilmesi halinde büyük problemler yaşanabileceği. "Ekonomi siyaset işi değildir, ekonomi din işi dil işi değildir. Ekonomi güvendir. Güveni bozarsanız problem yaşarsınız." diyen Demirtaş, bunun üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu belirtiyor.
Döviz kurundaki artışa ilişkin yaptığı değerlendirmelerde ise doların gerçek değerinin altında tutulmasının büyük hata olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bırakın ilk anda bi 25'e gitsin. Sonra da neden bunların olduğunun muhakemesini doğru yapıp problem çözülsün" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Demirtaş'ın analizleri ve önerileri, Türkiye'nin mevcut ekonomik durumu ve gelecekte izleyeceği yol hakkında kritik bilgiler sağlıyor. Ekonomik krizlerin ve dalgalanmaların üstesinden gelebilmek için bu bilgilere dikkatle yaklaşmak gerekiyor. Ülkemizin ekonomik geleceği, Demirtaş'ın deyimiyle, "bir yıllık değil, on yıllık, yüz yıllık planlar" yapmayı gerektiriyor.
Aydın Karataş, Bolunet.com.tr
Benzer Haberler
Hakkını Arayan Bolulular Kazanıyor ...BoluNet
Erdoğan Liderliğinde Türkiye Ekonomik Zirvede Mi?... BoluNet
Devletin Yeni Gelir Kapısı: Para Cezaları Rekor Kırdı!...BoluNet
Soğuk havada ekmek mücadelesi ...BoluNet
En Ucuz Alışveriş Nerede? Market Fiyatlarını Anında Öğrenin... BoluNet
Bankaların Sessiz Zammı Cebinizi Nasıl Etkiliyor? ...BoluNet
Erdoğan ve Şimşek’in Ekonomi Rotası: Beklenen Sonuçlar Alınacak Mı? …BoluNet
Halkın Cebindeki Yangın Büyüyor, Peki Çözüm Nerede?... BoluNet