Devletin Kira Çıkmazı: Türker Ateş'ten Göz Açıcı Açıklamalar!... BoluNet
222
 
 

Kira Krizinin Gölgesinde Kamu: Devletin Kira Çıkmazı

 

Türkiye genelinde yaşanan yüksek enflasyonun yarattığı kira krizi, vatandaşların yanı sıra kamusal alanları da olumsuz etkilemiş durumda. Barınma krizinin yıllardır süregeldiği ve özellikle büyük şehirlerde makul kiralara uygun daire bulmanın zorlaştığı bir gerçek. Kamu binalarının kira giderleri, bütçedeki ağırlığını her geçen gün daha da hissettiriyor. CHP Milletvekili Türker Ateş'in araştırmalarına göre, son yıllarda kamunun kira giderleri hızla artmıştır. 2020'de 4.5 milyar lira olan kira ödemeleri, 2021'de 9.1 milyar liraya, 2022'de ise 17.2 milyar liraya çıkmıştır. Geçtiğimiz yıl bu rakam 34.3 milyar liraya ulaşırken, sadece bu yılın Ocak ayında bile 15.3 milyar lira kira ödemesi yapıldı. Kamu kurumlarının lüks binalara taşınma eğilimi, kira giderlerindeki artışın temel sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu durum, vatandaşın her gün biraz daha sıkılan kemerine karşın, kamu kurumlarının tasarruf etmeden lüks binalara taşınmasının yansıması olarak görülüyor.

 

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş'ten geliyor. Ülke genelindeki kira krizinin sadece vatandaşı değil, kamu kurumlarını da derinden etkilediğini vurgulayan Ateş, bu durumun devlet bütçesine olan etkilerine dikkat çekiyor. "Kira krizi devleti de vurdu" başlığı altında toplanan bu çarpıcı açıklamalarda, merkezi bütçeden karşılanan bina kiralama giderlerindeki hızlı artışa işaret ediliyor.

 

Ateş, Ocak ayında merkezi yönetimin bina kiralama giderlerinin yüzde 141'lik rekor bir artış gösterdiğini belirterek, devletin kira ödeme yükünün astronomik boyutlara ulaştığının altını çiziyor. 2023 yılının tamamında 35 milyar lira olarak kaydedilen kira ödemeleri, 2024 yılının Ocak ayında 15 milyar 320 milyon liraya ulaşmış durumda. Bu gidişatın yıl sonuna kadar sürmesi halinde, kira ödemelerinin bütçede ciddi bir açık oluşturacağı öngörülüyor.

 

Ateş'in vurguladığı bir diğer önemli nokta ise, depremler nedeniyle kullanılamaz hale gelen kamu binalarının, kira giderlerindeki artışta önemli bir faktör oluşturması. "Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kira artışlarının yavaşladığı yönündeki açıklamaları, kendi bütçesinden yaptığı ödemelerle çelişiyor" diyen Ateş, durumun vahametini gözler önüne seriyor.

 

Bu çarpıcı açıklamalar, Türker Ateş'in, kamu maliyesindeki sürdürülebilirliği sağlamak adına kira politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğine dair çağrısını da beraberinde getiriyor. Kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması ve bütçe disiplininin sağlanması adına atılacak adımların önemi bir kez daha gündeme geliyor.

 

Kira krizinin kamu sektörüne de sıçradığı bu dönemde, Türker Ateş'in ses getiren açıklamaları, hem bütçe yönetimi hem de sosyal adalet açısından önemli bir diyalog başlattı. Devletin de bu krizden nasibini aldığını gösteren bu durum, toplumsal ve ekonomik politikaların yeniden şekillendirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

 

Her Açıdan Haber: Bolu'dan Dünyaya, BoluNet ile Global Bakış.

 
 
br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği