Çorum Mitinginden Ekonomiye Dair Yinelenen Sözler ...BoluNet
222

Yine Aynı Notalar: Erdoğan'dan Ekonomi Yönetimi Üzerine Dejavu Söylemler

 

Türkiye ekonomisindeki dalgalar yatışmak bilmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çorum mitinginde yeniden yankılandırdığı, Kasım 2021'deki 'yeni ekonomi modeli' söylemleri, bugün doların 32 lira seviyelerine demir atmasıyla kimi kesimlerde mizah konusu, kimi kesimlerde ise endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

 

Kendi alanının ekonomi olduğunu, ekonomist kimliğiyle ülkeyi yönettiğini vurgulayan Erdoğan, "Biz ne yaptığımızı, ne için yaptığımızı, nasıl yaptığımızı gayet iyi biliyoruz" diyor ve ekliyor: "Enflasyonun düşmesi, pastanın büyümesi anlamına gelir". Ancak geçmişten günümüze süzülen bu söylemler, yaşanan ekonomik realitelerin gölgesinde hafif bir tebessüme neden oluyor.

 

Ekonomi yönetiminde bir kelebek kadar kısa ömürlü geçici rahatlamalar yerine, kalıcı refah artışı hedefleyen politikaların vaat edilmesi, kamuoyunda farklı yorumlara sebep oldu. Erdoğan'ın ifadeleri, özellikle enflasyonun yıllık oranlarının tarihi seviyelerde seyrettiği bir dönemde, vatandaşın alım gücünün her geçen gün eridiği bir ekonomik tabloda mizahi bir hicve dönüşebilir.

 

Döviz kurundaki tarihi yükselişin ve enflasyonun yarattığı ekonomik sıkıntılar, Cumhurbaşkanı'nın iyimser açıklamalarına rağmen vatandaşın alım gücüyle tezat bir tablo çiziyor. Bir yandan enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesinin hedeflendiği söylenirken, diğer yandan hayat pahalılığının somut ağırlığı vatandaşın cebinde hissediliyor.

 

Bir ekonomist siyasetçi yazarın kaleminden çıkacak eleştiriler muhtemelen şöyle olurdu: "Enflasyon canavarını tekrar tek haneli rakamlara indirme sözü, Çorum mitingindeki vaatler arasında yerini aldı. Ancak 'Yılın ikinci yarısında enflasyon düşecek' demeçleri, geçmişteki benzeri sözlerin hafızalarda yarattığı hayal kırıklığını anımsatıyor. Erdoğan, söz konusu ekonomi olduğunda, alışılagelmiş güven telkin etme stratejisini sürdürse de, doların uçuşa geçtiği ve 'pastanın büyümesi' sözlerinin ne derece tatmin edici olduğu tartışılır. Halk, ekonomik göstergelerin somut yansımalarını cüzdanında görmek istiyor, siyasi mitinglerdeki vaatlerin ötesinde."

 

Cumhurbaşkanı'nın bu ısrarlı ve tekrarlayan söylemleri, ekonomist siyasetçi bir yazarın kaleminden çıkacak hiciv dolu satırlara ilham kaynağı oluyor. "Pastanın büyümesi"nden bahsedilen bu ekonomik konuşmalarda, kek dilimlerinin vatandaşa nasıl dağıtılacağı merak konusu.

 

Bugün 32 lira seviyesini geçmiş olan dolar kurunu göz önünde bulundurarak, Cumhurbaşkanı'nın ekonomiye dair yorumları ve politikaları, ekonomist siyasetçi bir yazarın kaleminde, hem eleştirel bir bakış açısıyla hem de mizahi bir üslupla işlenebilir. Yaratıcı yazarlık ve analitik düşünme yeteneği, hükümetin ekonomik politikalarını ve bu politikaların uygulanış biçimini inceleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin gerçekçiliğini ve vaatlerin ekonomik geleceğe etkisini değerlendirir. Bu kritik dönemde, ekonomi politikalarının günlük hayata olumlu yansımalarını bekleyen vatandaşın sabrı, dolar kurunun yanı sıra mizaha da konu oluyor.

 

Her Açıdan Haber: Bolu'dan Dünyaya, BoluNet ile Global Bakış

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği