Bolu Vekili Ateş: "Enerji Mevzuatı İstikrarsız"... BoluNet
TBMM Genel Kurulu'nda Bolu Milletvekili Türker Ateş, Türkiye'nin enerji politikalarını sert bir dille eleştirdi. Yenilenebilir enerji alanında potansiyelin heba edildiğini belirten Ateş, sık sık değişen yatırım kurallarının yatırımcıları caydırdığını ve Türkiye'nin bu alanda geri kaldığını vurguladı. Enerji mevzuatındaki istikrarsızlıkların sektörün büyümesini engellediğini ve uluslararası yatırımcıların ilgisinin azalmasına yol açtığını ifade etti. Ateş, enerji politikalarında acil düzenleme çağrısı yaparak, sürdürülebilir bir gelecek için adımların hızlandırılması gerektiğini söyledi.
Bolu Milletvekili Türker Ateş, TBMM Genel Kurulu'nda Enerji Politikalarını Değerlendirdi
Bolu Milletvekili Türker Ateş, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Maden Yasası görüşmeleri kapsamında Türkiye'nin mevcut enerji politikaları üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Ateş, enerji piyasasında sürekli değişen kuralların Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında geri kalmasına neden olduğunu belirtti ve bu durumun uluslararası yatırımcıların ilgisini azalttığını ifade etti.
Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının Önündeki Engeller
Ateş, konuşmasında Türkiye'nin, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, bu potansiyelin tam olarak kullanılamadığını vurguladı. Özellikle, güneş enerjisi kapasitesinin ülkenin sahip olduğu potansiyelin çok altında kullanıldığını ve rüzgar enerjisinin bölgesel ve yerel planlama eksiklikleri nedeniyle istenen düzeyde değerlendirilemediğini dile getirdi.
Sürekli Değişen Yatırım Kuralları
Milletvekili Ateş, teşvik mekanizmasındaki belirsizliklerin yatırımcıların önünü kestiğini, bu durumun yatırımcının güvenini sarsarak sektörün gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, enerji mevzuatındaki sürekli değişikliklerin, yatırımları sınırlı tuttuğunu ve özel sektörün enerji sektörüne olan sabit yatırımlarının düşük kaldığını ifade etti.
Elektrik Faturalarındaki Gizli Maliyetler
Ateş, hükümetin elektrik tarifesine uzun süre zam yapmamasının ardında yatan gerçek maliyetleri de eleştirdi. Elektrik Üretim A.Ş.'ye (TEAŞ) yapılan görev zararı ödemelerine dikkat çekerek, bu ödemelerin vatandaşların ödediği vergilerle karşılandığını ve bu durumun vatandaşlara dolaylı yollardan büyük maliyetler çıkardığını söyledi.
Enerji Politikalarında İstikrar Çağrısı
Bolu Milletvekili Türker Ateş, enerji politikalarında istikrarın sağlanması gerektiğini ve bu istikrarın yatırımların önünü açacağını belirterek, "Enerji yatırımları, ciddi emek ve sermaye gerektiren, uzun soluklu, istikrar arayan yatırımlardır," dedi ve iktidarın bu yönde adımlar atması gerektiğini vurguladı.
Türker Ateş'in TBMM'de yaptığı konuşmanın tam metni_
"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri;
Kanun teklifinin 11 maddesi üzerine grup önerisi dolayısıyla söz almış bulunuyorum. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Ülkemiz, enerjiye olan ihtiyacını ortada. Yenilenebilir enerji, sürdürülebilir bir gelecek için en çok ihtiyaç duyduğumuz alanların başında geliyor. Ancak yenilenebilir enerji alanlarında maalesef potansiyelimizi tam anlamıyla kullanamıyoruz.
Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir coğrafyaya sahibiz; ancak güneş enerjisi kapasitemiz, ülkemizin sahip olduğu potansiyelin çok çok altında kullanılıyor. Rüzgar enerjisi, bölgesel ve yerel planlama eksiklikleri nedeniyle istenen düzeyde değerlendirilemiyor. Özellikle elektrik enerjisine dair yönetmelikler sık sık değişiyor.
Teşvik mekanizmasındaki belirsizlikler, yatırımcının önünü kesiyor. Bu durum, yatırımcının güvenini sarsmakta ve sektörün gelişimini olumsuz etkilemektedir. Ülkemizde en fazla değişen şeylerden biri milli eğitim politikaları, diğeri ise enerji mevzuatıdır. Atalarımız çok güzel söylemiş: "Dere geçerken at değiştirilmez." Maalesef biz sürekli olarak atalarımızın bu öğüdünün tersini uyguluyoruz.
Bugün konuştuğumuz yenilenebilir enerji kanunu, 2005 yılında yürürlüğe girdi. Bugüne kadar 16 kez değişiklik yapıldı. Bugün, Genel Kurul'da 17. değişikliği konuşuyoruz. Sürekli kuralların değiştiği bir ortamda sektörde yapılacak yatırımlar son derece sınırlı kalıyor. Özel sektörün sabit yatırımlarına bakıldığında, enerji sektörüne yapılan sabit yatırım oranı %2,2 iken konutlara %31, imalat sektörüne ise %24 yapılmaktadır. Türkiye olarak biz, enerji açığı veren bir ülkeyiz ama yatırımlar enerjiye değil, konuta gidiyor. Neden enerji piyasası, şeffaf, istikrarlı ve uluslararası standartlarda değil?
Tüm dünya sermayesi yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelirken, Türkiye'ye yeterince ilgi gösterilmiyor. Bugün, siz yenilenebilir enerji yatırımları için farklı devletlerle ikili imtiyaz sözleşmeleri imzalamak zorunda kalıyorsunuz. Yenilenebilir enerji yatırımları, istihdam sorunlarını köklü bir şekilde çözebilir. Yatırım olmayınca enerji sektöründe de istihdam sağlanamıyor. Tutarsız politikalar, ülkenin yatırım ortamını her geçen gün daha sıkıntılı hale getiriyor.
Sanki yatırım yapılmaması için özellikle çaba gösteriyorsunuz. Hem genel hem de yerel seçimlerde elektrik tarifesine uzun süre zam yapmadınız; ancak elektrik faturalarına yansımayan tutar, Elektrik Üretim A.Ş.'ye görev zararı olarak merkezi yönetim tarafından ödeniyor. 2023 yılında elektrik faturalarına zam yapılmadığı için TEAŞ'a 77,5 milyar lira, 2024 yılında ise sadece ilk üç ayında 55 milyar liradan fazla görev zararı ödemesi yapıldı.
Elektriğin maliyeti halkın faturalarında düşük gözüküyor; ancak arka planda, elektrik faturaları için halkın ödediği vergilerle TEAŞ'ın görev zararı ödeniyor. Sonrasında vatandaşımıza elektrik fiyatına zam yapmadık diye propaganda yapıyorsunuz. Belimizi büken dolaylı vergiler buralara gidiyor.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, bir kez daha vurgulamak istiyorum: Enerji yatırımları, ciddi emek ve sermaye gerektiren, uzun soluklu, istikrar arayan yatırımlardır. Maalesef iktidar, yatırım kurallarını sürekli değiştirerek ülkemizin potansiyelini heba ediyor.
Yatırım kuralları sürekli değişerek hem yatırımı hem de en önemlisi de istihdamı etkiliyor.
Halkımızın uzun süreli enerji erişimini engelliyor.
Bir an önce yaz-boz tahtasına dönmüş enerji mevzuatının istikrara kavuşmasını temenni ediyorum."
BoluNet olarak, enerji politikalarındaki bu önemli tartışmaların ve Milletvekili Türker Ateş'in cesur çıkışlarının, Türkiye'nin enerji sektörüne yön vereceğine inanıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı, hem ülkemizin ekonomik refahını artıracak hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunacaktır.
Her Açıdan Haber: Bolu'dan Dünyaya, BoluNet ile Global Bakış.
Benzer Haberler
GAZİ YAMANER'DEN KKTC'NİN 41 YILINA DUYGUSAL BAKIŞ… BoluNet
Hemşehrimiz Burak Cop Halk TV'de İstanbul'daki Barınma Krizini Değerlendirdi!... BoluNet
Kayyum Atamaları Üzerine Halk Ne Düşünüyor? ...BoluNet
10 Kasım'da Bir Ulus Gözyaşlarını Tutabilecek Mi?… BoluNet
Kayyum ve Demokrasi Çelişkisi: Halkın İradesi Tehlikede mi?... BoluNet
Anne ve baba adayları bu kampta bilinçlendirildi ...BoluNdet
CHP'den Kayyum Tepkisi: Esenyurt Meydanında Ne Mesaj Verildi? ...BoluNet
Türker Ateş: Halkın İradesine Yönelik Siyasi Oyunları Görüyoruz …BoluNet