Bolu Vekili Ateş:
222

Bolu Milletvekili Türker Ateş, TBMM Genel Kurulu'nda Enerji Politikalarını Değerlendirdi

 

Bolu Milletvekili Türker Ateş, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Maden Yasası görüşmeleri kapsamında Türkiye'nin mevcut enerji politikaları üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Ateş, enerji piyasasında sürekli değişen kuralların Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında geri kalmasına neden olduğunu belirtti ve bu durumun uluslararası yatırımcıların ilgisini azalttığını ifade etti.

 

Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının Önündeki Engeller

 

Ateş, konuşmasında Türkiye'nin, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, bu potansiyelin tam olarak kullanılamadığını vurguladı. Özellikle, güneş enerjisi kapasitesinin ülkenin sahip olduğu potansiyelin çok altında kullanıldığını ve rüzgar enerjisinin bölgesel ve yerel planlama eksiklikleri nedeniyle istenen düzeyde değerlendirilemediğini dile getirdi.

 

Sürekli Değişen Yatırım Kuralları

 

Milletvekili Ateş, teşvik mekanizmasındaki belirsizliklerin yatırımcıların önünü kestiğini, bu durumun yatırımcının güvenini sarsarak sektörün gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, enerji mevzuatındaki sürekli değişikliklerin, yatırımları sınırlı tuttuğunu ve özel sektörün enerji sektörüne olan sabit yatırımlarının düşük kaldığını ifade etti.

 

Elektrik Faturalarındaki Gizli Maliyetler

 

Ateş, hükümetin elektrik tarifesine uzun süre zam yapmamasının ardında yatan gerçek maliyetleri de eleştirdi. Elektrik Üretim A.Ş.'ye (TEAŞ) yapılan görev zararı ödemelerine dikkat çekerek, bu ödemelerin vatandaşların ödediği vergilerle karşılandığını ve bu durumun vatandaşlara dolaylı yollardan büyük maliyetler çıkardığını söyledi.

 

Enerji Politikalarında İstikrar Çağrısı

 

Bolu Milletvekili Türker Ateş, enerji politikalarında istikrarın sağlanması gerektiğini ve bu istikrarın yatırımların önünü açacağını belirterek, "Enerji yatırımları, ciddi emek ve sermaye gerektiren, uzun soluklu, istikrar arayan yatırımlardır," dedi ve iktidarın bu yönde adımlar atması gerektiğini vurguladı.

 

Türker Ateş'in TBMM'de yaptığı konuşmanın tam metni_

"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri;

Kanun teklifinin 11 maddesi üzerine grup önerisi dolayısıyla söz almış bulunuyorum. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Ülkemiz, enerjiye olan ihtiyacını ortada. Yenilenebilir enerji, sürdürülebilir bir gelecek için en çok ihtiyaç duyduğumuz alanların başında geliyor. Ancak yenilenebilir enerji alanlarında maalesef potansiyelimizi tam anlamıyla kullanamıyoruz.

Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir coğrafyaya sahibiz; ancak güneş enerjisi kapasitemiz, ülkemizin sahip olduğu potansiyelin çok çok altında kullanılıyor. Rüzgar enerjisi, bölgesel ve yerel planlama eksiklikleri nedeniyle istenen düzeyde değerlendirilemiyor. Özellikle elektrik enerjisine dair yönetmelikler sık sık değişiyor.

Teşvik mekanizmasındaki belirsizlikler, yatırımcının önünü kesiyor. Bu durum, yatırımcının güvenini sarsmakta ve sektörün gelişimini olumsuz etkilemektedir. Ülkemizde en fazla değişen şeylerden biri milli eğitim politikaları, diğeri ise enerji mevzuatıdır. Atalarımız çok güzel söylemiş: "Dere geçerken at değiştirilmez." Maalesef biz sürekli olarak atalarımızın bu öğüdünün tersini uyguluyoruz.

Bugün konuştuğumuz yenilenebilir enerji kanunu, 2005 yılında yürürlüğe girdi. Bugüne kadar 16 kez değişiklik yapıldı. Bugün, Genel Kurul'da 17. değişikliği konuşuyoruz. Sürekli kuralların değiştiği bir ortamda sektörde yapılacak yatırımlar son derece sınırlı kalıyor. Özel sektörün sabit yatırımlarına bakıldığında, enerji sektörüne yapılan sabit yatırım oranı %2,2 iken konutlara %31, imalat sektörüne ise %24 yapılmaktadır. Türkiye olarak biz, enerji açığı veren bir ülkeyiz ama yatırımlar enerjiye değil, konuta gidiyor. Neden enerji piyasası, şeffaf, istikrarlı ve uluslararası standartlarda değil?

Tüm dünya sermayesi yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelirken, Türkiye'ye yeterince ilgi gösterilmiyor. Bugün, siz yenilenebilir enerji yatırımları için farklı devletlerle ikili imtiyaz sözleşmeleri imzalamak zorunda kalıyorsunuz. Yenilenebilir enerji yatırımları, istihdam sorunlarını köklü bir şekilde çözebilir. Yatırım olmayınca enerji sektöründe de istihdam sağlanamıyor. Tutarsız politikalar, ülkenin yatırım ortamını her geçen gün daha sıkıntılı hale getiriyor.

Sanki yatırım yapılmaması için özellikle çaba gösteriyorsunuz. Hem genel hem de yerel seçimlerde elektrik tarifesine uzun süre zam yapmadınız; ancak elektrik faturalarına yansımayan tutar, Elektrik Üretim A.Ş.'ye görev zararı olarak merkezi yönetim tarafından ödeniyor. 2023 yılında elektrik faturalarına zam yapılmadığı için TEAŞ'a 77,5 milyar lira, 2024 yılında ise sadece ilk üç ayında 55 milyar liradan fazla görev zararı ödemesi yapıldı.

Elektriğin maliyeti halkın faturalarında düşük gözüküyor; ancak arka planda, elektrik faturaları için halkın ödediği vergilerle TEAŞ'ın görev zararı ödeniyor. Sonrasında vatandaşımıza elektrik fiyatına zam yapmadık diye propaganda yapıyorsunuz. Belimizi büken dolaylı vergiler buralara gidiyor.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, bir kez daha vurgulamak istiyorum: Enerji yatırımları, ciddi emek ve sermaye gerektiren, uzun soluklu, istikrar arayan yatırımlardır. Maalesef iktidar, yatırım kurallarını sürekli değiştirerek ülkemizin potansiyelini heba ediyor.

Yatırım kuralları sürekli değişerek hem yatırımı hem de en önemlisi de istihdamı etkiliyor.

Halkımızın uzun süreli enerji erişimini engelliyor.

Bir an önce yaz-boz tahtasına dönmüş enerji mevzuatının istikrara kavuşmasını temenni ediyorum."

 

BoluNet olarak, enerji politikalarındaki bu önemli tartışmaların ve Milletvekili Türker Ateş'in cesur çıkışlarının, Türkiye'nin enerji sektörüne yön vereceğine inanıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı, hem ülkemizin ekonomik refahını artıracak hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunacaktır.

 

Her Açıdan Haber: Bolu'dan Dünyaya, BoluNet ile Global Bakış.

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği