Bolu'nun Eşsiz Doğası ve Kızıl Geyiklerin Geleceği Tehlikede! Av İhalesiyle Tehdit Altında!...BoluNet
222

Bolu'nun Eşsiz Doğası Tehdit Altında: "Kızıl Geyikler Satılık Değil!"

Bolu, Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olarak bilinir. Eşsiz doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle adından sıkça söz ettiren bu şehir, son dönemde doğal mirasının korunması konusunda ciddi endişelere neden oluyor. Özellikle kızıl geyiklerin avlanması meselesi, bu endişelerin en başında geliyor. Ancak bu konuda duyarlı olanlar kimler? Ve daha da önemlisi, bu konuda sesini çıkarmayanlar nerede?

Bolu CHP Milletvekili Türker Ateş, Bolu'nun doğal güzelliklerini ve yaban hayatını koruma adına çalışmalarda bulunmuştu. Bolu'nun doğal mirasının korunmasının sadece yerel bir mesele olmadığına dikkat çeken Ateş, bu konuda ulusal bir sorumluluk bilinciyle hareket etmişti.

Sosyal medya hesabından yaban hayvanlarının avlanmasına dair paylaşımlar yapmış olan Ateş, özellikle kızıl geyiklerin avlanmasının Bolu'nun doğal mirasına verdiği zarara dikkat çekmişti. "@TurkerAtes14 Bolu'da 14 Kızıl Geyik, 408 bin lira bedelle avlanabilecek..." şeklindeki tweetiyle av ihalelerine tepkisini ortaya koymuştu.

Ateş, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'ya yönelttiği sorularla da yaban hayvanlarının avlanmasına dair bilgiler talep etmişti. TBMM Başkanlığı'na sunmuş olduğu dilekçede, "av turizmi" adı altında kaç hayvanın avlandığına, bu hayvanlar arasında Kızıl Geyiklerin sayısına dair sorular yöneltmişti.

Ekim 2021'de Bolu'yu kapsayan Kızıl Geyik av ihalesine karşı Vegan Derneği Türkiye (TVD) tarafından açılan dava sonucunda alınan kararda da Ateş'in katkıları bulunmuştu. Bolu İdare Mahkemesi'nin bu ihaleyi iptal kararı, Ateş'in doğa koruma konusundaki kararlılığını destekleyen bir diğer önemli gelişme olmuştu.

Türker Ateş'in bu konudaki aktif tutumu ve çabaları, medya organlarında "müthiş bir destek" olarak nitelendirilmişti. Doğanın korunması adına atılan bu adımların, diğer yetkililere de örnek olması bekleniyordu. Ateş'in bu konudaki duyarlılığı, toplumun doğa koruma bilincinin artmasına katkıda bulunmuştu. Umarız, bu tür hassas konularda yetkililer de gerekli duyarlılığı gösterir ve doğanın korunması adına gereken adımları atarlar.

Deva Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu da bu konuda duyarlılığını gösteriyor. Rızvanoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla, Bolu'nun doğal güzelliklerinin korunması için gereken adımların atılmasını talep ediyor. Ayrıca, kızıl geyiklerin avlanmasının, doğal dengenin bozulmasına yol açacağını ifade ediyor.

Deva Partisi Bolu İl Başkanı Nadir Gürkan Yetkin ise, Bolu'nun doğal güzelliklerinin korunması konusunda yerelde atılacak adımların önemini vurguluyor. Yetkin, Bolu halkının bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini belirtiyor ve Bolu'nun doğal mirasının korunması için toplumsal bir bilinç oluşturulması gerektiğini ifade ediyor. Bu konuda atılacak en önemli adımlardan biri ise Yetkin'in, change.org sitesinde başlattığı kampanyaya destek olmaktır. Bu kampanya, Bolu'nun doğal güzelliklerinin korunması için atılacak adımların belirlenmesi ve bu adımların hayata geçirilmesi için gereken desteği sağlamayı amaçlıyor.

Buna karşın, Bolu'nun doğal güzelliklerini koruma konusunda nerede oldukları merak konusu olan bazı isimler ve kuruluşlar da var. Kamu, belediye, sivil toplum kuruluşları ve iktidar partisinin Bolu milletvekilleri... Bu konuda neden sessizler? Bolu'nun doğasını koruma meselesi, siyasi bir karşı duruş değil, ortak bir sorumluluktur. Bolu Belediye Başkanı tarafından Demokrasi Meydanına yapılan Kızıl Geyik heykelleri ise malesef heykel yapmakla kızıl geyiklerin hayatları ve doğa kurtarılmıyor.

Bolu Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ise, 2023-2024 Av Turizmi sezonunda avlanacak 14 kızıl geyiğin av ihalesinin iptali için Bolu İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, 2023-2024 Av Yılı için Bolu'da 14 kızıl geyiğin 408 bin lira bedelle avlanması için izin verdi.

Bolu'nun doğal güzelliklerini korumak, sadece Bolu halkının değil, tüm Türkiye'nin sorumluluğudur. Bu nedenle, Bolu'nun doğasına ve değerlerine sahip çıkmak için atılacak adımların, sadece yerel değil, ulusal bir mesele haline getirilmesi gerekiyor. Unutmayalım, Bolu'nun doğasını korumak, sadece Bolu için değil, tüm Türkiye için önemlidir.

Resmin üzerine tıklayarak, CHANGE.ORG Sitesindeki Kampanyaya Destek Verin!

BoluNet

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 FB  Fenerbahçe 4 3 0 10
2 GS  Galatasaray 3 3 0 9
3 BJK  Beşiktaş 3 3 0 9
4 EYP  Eyüpspor 4 2 0 8
5 İBFK  Başakşehir 3 2 0 7

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği