Bir Efsanenin Veda Vakti: Ayla Algan'ın Sonsuz Yolculuğu... BoluNet
222

Türkiye Sahne Sanatlarının Duayeni Ayla Algan'ın Ardından: Bir Yıldızın Sönüşü

 

Türk sanat dünyası, çok yönlü yeteneği ve unutulmaz katkılarıyla tanınan Ayla Algan'ı kaybetti. 86 yaşındaki usta sanatçı, beyin kanaması sonucu hayata gözlerini yumdu. Algan, tiyatro, sinema ve müzik alanında iz bırakan bir kariyere sahipti.

 

Girit kökenli tüccar bir baba ve ressam bir annenin tek kızı olarak dünyaya gelen Algan, sanatla iç içe bir hayat sürdü. Piyanoyu beş yaşında öğrenen sanatçı, eğitimini İstanbul'daki Notre Dame de Sion ve Fransa'daki Versay Lisesi'nde tamamladı. Henüz lise öğrencisiyken sanatçı Beklan Algan ile evlenen Algan, Amerika'da tiyatro eğitimi aldı. Yeşilçam'a ise Ertem Göreç'in "Karanlıkta Uyananlar" filmiyle adım attı.

Algan'ın şarkı sesi de dikkat çekiciydi. 1971'de "Olimpia"ya çıkan ilk Türk sanatçı olarak tarihe geçti ve Paris'te büyük beğeni topladı. Yedi yıl Fransa'da yaşayan Algan, Türkiye'nin kültürel elçisi olarak, Yunus Emre'nin eserlerini dünyaya tanıttı. Bulgaristan'daki Altın Orfe'de savaş karşıtı şarkısıyla ikinci olan sanatçı, UNICEF Onur Ödülü'ne layık görüldü. Polonya Sopot Festivali'nde dünya birinciliği elde eden Algan, Berlin'de tiyatro yaparak uluslararası alanda da başarılarını sürdürdü.

 

Ayla Algan, "Funny Girl" filmi için Barbara Streisand'dan önce teklif almasına rağmen, Colombia Pictures'ın 8 yıllık sözleşme talebini reddetti. Bu cesur karar, sanatçının özgünlüğünü ve prensiplerini yansıtan bir örnek oldu. Türk sanat dünyasında "Erkek Hamlet" olarak anılan Algan, "Koca Öküz" türküsüyle halka mal oldu. "Ah Güzel İstanbul" filmiyle İtalya'da "en iyi kadın oyuncu" ödülünü kazanan Algan, 1972'de Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandırıldı. Türkiye'nin sanat alanında bir çınarı olan Algan, “Aç kalırım, kötü rol oynamam; kötü karakter canlandırmam” diyerek sanatçı kimliğini her zaman korudu.

 

BoluNet ile dünyaya açılan pencereniz. Her haberimizde, yerelden globale uzanan bir yolculuğa çıkın. Daha fazla bilgi ve derinlemesine analizler için www.bolunet.com.tr.

Her zaman, her yerde, BoluNet.

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği