Bir de Misafirler Yatıya Kalacak...
222

Düğün Yemeği...
Peki düğün yemeği geleneği nereden gelmektedir?

Düğün yemeği geleneği Şamanizm’e dayanan bir gelenektir. Anadolu’ da bahçelere, sokaklara kurulan masalar ve sandalyelerle gelen misafirlere yöresel yemekler sunulmaktadır.
Düğün yemeğine misafirler ”okuntu” adı verilen çeşitli objelerle veya davetiyelerle davet edilir. Düğün yemeği genelde imece usulü bu işten anlayan kadınlarca günler öncesinden başlayan hazırlıklarla yapılır.
Düğün aşçısı denilen kadınlar yemek hazırlığı için lazım olan kazanlar, siniler, yer sofraları, sofra bezleri, testiler, sürahiler, çatal-bıçaklar gibi malzemeleri de temin ederler. Düğün sahibi yapılacak yemeğin malzemelerini temin eder.
Etler geleneksel usullerle kesilerek taze şekilde kullanıma hazırlanır. Hazırlanan yemeklerin çeşitliliği ve lezzeti gelen misafirlerin iyi ağırlanması çok önemlidir. Düğün sahibi yemeklerin lezzetli olması için yoğun çaba gösterir, bu gelen misafirlere verilen önemi gösterir aynı zamanda düğün sahibinin saygınlığının işaretidir.
Anadolu’nun çeşitli yörelerinde özellikle muhafazakar-köktenci yerlerinde kadın ve erkekler ayrı olarak yemek yeseler de Orta Asya ve Şamanist kültürde düğün yemeği birlikte yenildiğinde mutlu bir tören olduğundan, birlikte yenilirdi.
Düğün sırasında komşular ve akrabalar arasında dayanışma en üst düzeydedir. Düğün sahibinin düğün yapacağı mekan kısıtlıysa komşular evlerini açarak, gelen misafirlere siniler ve tepsilerle yemek götürürler.
Ayrıca gelen misafirler yatıya kalacaksa komşular ve yakınlar evlerini açarak düğün sahibine yardımcı olurlar. Ayrıca düğün yemeği verilirken düğün sahibinin çatal, kaşık, tabak gibi malzemeleri eksik kalırsa komşular gerekli malzemeleri kendilerinden vererek düğün sahibine yardımcı olurlar.
Düğün yemeği genelde öğle yemeği olarak verilmekle birlikte bazı yörelerde akşam yemeği olarak da verilir. Düğün yemeği uzaktan gelenler ve yetişemeyenler için akşama kadar verilebilmektedir.
Bazı yörelerde yemekten yendikten sonra akşam saatlerinde içkide ikram edilir. Yemek işi bittikten sonra sıra yemek malzemelerinin temizliğine gelmektedir. Bu işi genelde imece usulü erkek ve kız tarafının akrabaları tarafından yapılmaktadır.
Yemeklerin sunuluş biçimi yörelere göre farklılık göstermektedir.
Bazı yörelerde siniler içerisinde bakır kaplarda yemekler sunulurken günümüzde hazırlanan masalarda yemekler sunulmaktadır. Yemeği genelde gençler dağıtmakta ve isteği olan misafirlere servis yapmaktadırlar.
Yemek sunumuna çorbası, ayran çorbası, düğün çorbası gibi çorbalarla giriş yapılmaktadır. Daha sonra ana yemek sunulur. Ana yemek genelde etli hazırlanır. Ana yemek seçenekleri arasında keşkek, yuvarlama, kapama, yaprak sarması, sulu köfte, karışık kızartma gibi yörelere göre değişen yemekler sunulmaktadır.
Yemek sonrası tatlı servisi olarak evde hazırlanan baklava, un helvası, irmik helvası sunulmakla birlikte son zamanlarda hazır tatlılar alınarak misafirlere dağıtılmaktadır..

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği