Ahmet Şerafettin Yamaner'den Kıbrıs'ın Özgürlük Savaşı...
222

KIBRIS'IN STRATEJİK VE JEOPOLİTİK ÖNEMİ GENÇ NESİLLERE ANLATILMALIDIR

Bolu Emekli Subaylar Dernek Başkanı E. P. Kd. Bnb. Ahmet Şerafettin Yamaner, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49. yıl dönümü vesilesiyle bir yazı kaleme aldı. Bu yazısında, Kıbrıs'ın Türkiye için taşıdığı önemi vurgulayan Yamaner, tarihi olayları anlatarak okurlara bir perspektif sunmayı amaçladı. Genç nesillere Kıbrıs'ın stratejik ve jeopolitik önemini anlatmanın önemine de değinen Yamaner, kahramanları tanıtarak ve unutulmamalarını sağlayarak vefa borcumuzu yerine getirmemiz gerektiğini ifade etti.

Yazısında Yamaner, 1974 Temmuz ayının başında Yunanistan'daki darbeci cunta hükümetine yazılan bir mektupla başlayan sürtüşmelerin Kıbrıs'ın özgürlüğü ve bağımsızlığına yönelik büyük tehditleri gösterdiğini belirtti. Yunan Cunta hükümetinin Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı olan ENOSİS'i hızla gerçekleştirmek istediğini ancak Makarios'un direnciyle karşılaştığını aktaran Yamaner, bu sürtüşmenin 15 Temmuz tarihine kadar sürdüğünü ve Türkiye'nin endişelerinin o dönemde açıkça ortaya çıktığını ifade etti.

Yamaner, 20 Temmuz 1974'te gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'nın önemine de vurgu yaparak, Türk ulusunun barış ve özgürlük için verdiği mücadelenin taçlandığı bir operasyon olduğunu belirtti. Türkiye'nin müdahale etmemesi veya gecikmesi durumunda büyük bir katliama sebep olabileceğine dikkat çeken Yamaner, Türkiye'nin haklılığını bir kez daha kanıtladığını ifade etti.

Yazısında o dönem yaşadıklarını da anlatan Yamaner, Kıbrıs Rumlarının ikiye bölündüğünü ve şiddetli çatışmaların yaşandığını aktardı. Rum askeri birlikleriyle Makarios taraftarları arasında çatışmaların arttığını ve darbenin ardından Makarios'un İngiliz yardımıyla ülkeyi terk ettiğini anlattı. Türk köylerinin kuşatma altında olduğunu ve toplu ölüm haberlerinin geldiğini dile getiren Yamaner, Türkiye'nin ikinci harekatının haklılığını bir kez daha kanıtladığını belirtti.

Yamaner, Kıbrıs Türk Yönetimi ve Meclisi'nin aldığı kararlarla Kıbrıs Türk Federe Devleti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan ettiğini hatırlattı. Kıbrıs Türk halkının baskılara ve zulme karşı verdiği mücadeleyi vurgulayan Yamaner, Türkiye'nin önemine de dikkat çekti. Mücahit Lider Rauf Raif Denktaş'ın "Türkiye olmadan cennete bile gitmem" sözünü hatırlatarak, Türkiye ve Kıbrıs'ın ayrılmaz bir bütün olduğunu ve Türkiye'siz hiçbir şeyin başarılamayacağını ifade etti.

Yamaner yazısının sonunda, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlere rahmet, yaşayan gazilere ise minnet ve şükranlarını sunarak yazısını tamamladı.

Aydın Karataş

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği