Adaletin Labirentinde Yeni Dönem: Yargıtay ve AYM Arasındaki Güç Savaşı... BoluNet
222

 

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi Arasındaki Güç Mücadelesi:

 

Hukukun Üstünlüğü Kimde?

 

Türkiye, hukukun üstünlüğü konusunda yeni bir dönemeçte. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığı yönünde karar vermesi, Türkiye'nin yargı sistemine dair temel soruları gündeme getirdi.

 

Yargıtay, Atalay hakkındaki mahkumiyet kararının kesinleştiğini ve Anayasa'nın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmaması gerektiğini belirtti. Bu karar, AYM'nin yasal yetkilerini aşarak, hukuki değerden yoksun şekilde bireysel başvurular sonucunda verdiği bazı kararların Resmi Gazete'de yayımlandığını öne sürüyor ve AYM'yi yargıçlar iktidarını (juristokrasi) andıran keyfi kararlar vermekle suçluyor. Yargıtay, AYM'nin bu yaklaşımını, Anayasa'nın işlevsiz hale getirilmesi ve yargı kurumlarının üzerinde bir süper temyiz mercii olarak vesayet makamı haline gelmesi olarak nitelendiriyor​​.

 

Bu durum, Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarının kabulünün vahim sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor. AYM'nin Anayasa'yı yorumlama yetkisinin sadece kendisinde olduğunu ve bu yetkinin mutlak olup, herkesin bu karara sadık kalması gerektiğini savunduğu belirtiliyor. Ancak Yargıtay'ın kararında, AYM'nin bu yaklaşımı, Anayasa'nın koruma altına alınan ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen hükümlerinin defacto olarak uygulanamaz hale getirilmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceği şeklinde yorumlanıyor​​.

 

Bu durum, Türkiye'nin hukuk sisteminde bir güç çatışmasını ve hukukun üstünlüğü kavramının ne anlama geldiğini sorgulatıyor. Yargıtay'ın bu kararı, Anayasa Mahkemesi'nin rolü ve yargı bağımsızlığının sınırları üzerine ciddi bir tartışma başlatmış durumda. Bu kararlar, Türkiye'nin hukuk sistemine ve demokratik yapısına yönelik temel soruları gündeme getiriyor ve Türkiye'nin yargı bağımsızlığı ve demokratik süreçler konusunda önemli bir dönemeçte olduğunu gösteriyor.


 

BoluNet ile dünyaya açılan pencereniz. Her haberimizde, yerelden globale uzanan bir yolculuğa çıkın. Daha fazla bilgi ve derinlemesine analizler için www.bolunet.com.tr.

Her zaman, her yerde, BoluNet.

br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği