2002'den 2024'e Türkiye'nin Ekonomik Değişimi: Nereden Nereye?
Her şey bir zamanlar, bir asır kadar uzun gelen 2002 yılının dönüm noktasıyla başlıyor. Zihinlerde yaşamış, hafifçe tozlanmış rakamlar yeniden gün yüzüne çıkıyor. O zamanlar dolar 1,64 lira, Euro ise 1,23 liraydı. Bir litre benzin 1,76 lira, bir ekmekse sadece 20 kuruştu. Türkiye'nin ekonomi defteri, borçlar hanesine 132 milyar doları yazmıştı. Halk o günlerde, bu haberleri televizyonlardan dinler, bakkallarda bu fiyatları görürdü. Yüzlerinde gelecek kaygısının ince çizgileri, ceplerinde bozuk paraların şıngırdaması vardı. Bir kilo et 9 liraydı, ama herkes sofraya koyacak kadar alabiliyordu.
Aradan geçen yıllarda Türkiye değişti, büyüdü, gelişti dediler. “Nereden nereye geldik” dediler. Gerçekte Türkiye, inşaatlarla yükseldi, gökdelenlerle büyüdü. Köprüler yapıldı, yollar açıldı, hastaneler yenilendi. Siyasi arenada “güçlü Türkiye” sloganları yankılandı. Ekonomi büyüyor, yatırımlar katlanıyor diye haberler yapıldı. Türkiye Artık başka bir Türkiye'ydi, denildi.
Ama şimdi, bir köşe başında beklerken, derin bir nefes alıp vermeyi düşünüyor insan: Acaba gerçekten “nereden nereye” geldik? Bugün, o çok farklı şekillerde ortaya çıkıyor. Dolar 30 lirayı aşmış, Euro ise 40 liraya dayanmış. Benzin artık 40 liradan fazla ve ekmeğin fiyatı neredeyse 20 lira. Hangi pazara girersek girelim, hangi pazarda dolaşırsak dolaşalım, Fiyatlar her geçen gün biraz daha yükseliyor. Bir kilo almak ise birçok kişi için hayal oldu. Altın deseniz, çeyrek altın neredeyse servet değerindedir. Hani o küçücük birikimlerle altın dağıtma gücü güvenceye çalışanlar vardı ya, artık o günler çok gerilerde kaldı.
Peki ya alım gücün? İşte asıl mesele burada yatıyor. Her ne kadar rakamlar büyük gösterilse de, bugün insanların eline geçen paranın her geçen gün daha azına yettiğini, bir ayı çıkarırken zorlandığını hissediyordu. Alım gücünde büyürken, enflasyon canavarı her evin baş köşesine kurulmuş. Ekonomik büyümenin sokaklara, sofralara, ceplere inmesi bir türlü gerçekleşemiyor. O büyük süreçlerin altında gerçek hayatlar, olaylarla mücadele ediyor.
İşin en ilginç tarafı ise şu: Bütün bu rakamsal büyüklükler, sürekli değişim iddiaları arasında halkın günlük yaşamında, en temel ihtiyaçları karşılamak bile zorlaştı. Piyasadan çıkarken kasada yaşanan sürprizler, cebinden eksilen paranın ardından bir kez daha düşünmek... Bu büyümenin halktaki karşılığı mı? Bu mudur “nereden nereye”nin somut hali?
Benzer Haberler
Bolu’da Emlak Endişesi Büyüyor…BoluNet
Otobüs fiyatları yüzde 33 zamlandı, öğrencilerden tepki yürüyüşü ...BoluNet
Yeniçağa OSB Yatırım İçin Hazırlanıyor…BoluNet
Bolu’da ulaşıma zam yapıldı ...BoluNet
Otogarda bayram yoğunluğu başladı: "350 lira olan bilet, bir anda 500 lira olmuş" ...BoluNet
Bolu’da Ceza Tutarları Hızla Yükseldi… BoluNet
Bayrama günler kala hayvan pazarında sessizlik:
Ev Fiyatlarındaki Artışı Frenleyecek Yeni Sistem Geliyor…BoluNet