08 Mayıs 2023'te 29 Sene Olacak...
222

Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen:

"Murat Canbaş'ı vefatının 29. senesinde saygı ve rahmetle anıyoruz. 29 yıl önce, daha dün gibi... Büyük şampiyondu. Mekânın cenneti olsun Murat abim."

Murat Canbaş

Canbaş hareketi diye cimnastik literatürüne geçmiş bir hareketi vardır. eğer yaşasaydı dünyanın sayılı cimnastikçilerinden birisi olacaktı. öldü. ve fekat hıncal uluç tan başka kimse hakkında doğru dürüst bir yazı yazmadı bile. kendi gitti ama yeni nesil cimnastikçiler hala onu örnek alıyor ve canbaş hareketi hala tüm zorluğuyla yapılmaya çalışılıyor boş salonlarda. ayrıca bir sürü saçma sapan kişi varken neden murat ukte olarak verilmiş bu da anlayamadığım bir noktadır. evet onun erken yaşta aramızdan ayrılması bir uktedir.

09 haziran 1975 senesinde bolu'da doğdum. çocukluk yıllarımı çok şenli hareketli geçirdim. 1981 senesinde ilkokula başladım. iki yıl sonra bolu beden terbiyesi bölge müdürlüğü'nde görev yapan eniştemin teşviki ile cimnastik antremanlarına gittim. sokakta yapabildiğim yaramazlıklarımı cimnastik salonunda da devam ettirebiliyordum. ayrıca cimnastik aletlerinde oyun oynamaktan da büyük zevk almıştım. birgün yine böyle oyun oynarken, tesadüfen cimnastikte bir hareket figürü olan salto yaptım. bu hareket ile hocamın dikkatini çektim. o günden sonra benimle daha çok ilgilendiler. artık, düzenli antremanlara başlamıştım. cimnastik salonuna ilk girdiğim günden 15 gün sonra yarışmacı grubuna seçilmiştim. bir yarışmacı sıfatını almaktan çok büyük haz duymuştum. gördüğüm her arkadaşıma artık yarışmalara katılacağımı söylüyordum. antrenörümle birlikte düzenli olarak 6 aylık bir çalışma dönemi geçirdim.
1984 yılında türkiye şampiyonasına gittim. bu ilk yarışmamda birinci olmam beni şaşırttığı kadar cimnastik federasyonu'nu da şaşırtmıştı. federasyon üyeleri beni soruşturuyor, antrenörüme bu çocuğu nereden buldun diyorlardı. ilgi görmek tabii çok güzeldi. artık sadece bolu beden terbiyesi değil türkiye cimnastik federastonu tarafından da ilgi odağı haline gelmiştim. gerçekten yaşımın üzerindeki hareketleri başarı ile yapıyordum. bu arada milli takım seçmelerinide kazanmıştım. fakat yaşımın küçük olması nedeniyle uluslararası yarışmalara katılamadım. cimnastik federasyonu buna rağmen beni yaptığım sporu iyi tanıyabilmem için almanya'ya avrupa şampiyonasını seyretmeye götürdü. yurt dışına çıktığıma, hele hele almanya'ya gittiğime inanamamıştım. 1986 senesinde ikinci defa yurt dışına çıktım. macaristan'a "yaş grupları dünya şampiyonası" na gittim ve dünya şampiyonu oldum. o zaman 10 yaşındaydım. türkiye'nin en küçük yaşta milli olan sporcusu ünvanını kazanmıştım. 1984 yılında ki, türkiye şampiyonluğundan bu yana aldığım dereceler şunlardır:
1986 macaristan yaş grupları dünya şampiyonluğu,
1987 izmir balkan gençler cimnastik şampiyonasında yer aletinde balkan ikinciliği,
1990 yugoslavya balkan gençler cimnastik şampiyonasında barfiks aletinde balkan ikinciliği,
yer minderi ve atlama beygirinde balkan üçüncülüğü,
1991 istanbul balkan gençler cimnastik şampiyonasında atlama beygiri aletinde balkan şampiyonluğu,
1992 sofya balkan gençler cimnastik şampiyonasında barfiks aletinde balkan şampiyonluğu,
1992 atina balkan büyükler cimnastik şampiyonasında atlama beygiri aletinde balkan şampiyonluğu,
1992 fransa caen okullar arası avrupa olipiyat oyunları şampiyonluğu,
1992 boğaziçi turnuvasında atlama beygiri, yer aleti ve barfiks'te turnuva şampiyonluğu,
1984-85-86-87-88-89-90-91-92-93 türkiye şampiyonlukları.
ayrıca türk cimnasnastik tarihlerinde, ilk dünya şampiyonluğu, ilk avrupa şampiyonluğu kazanan sporcu ünvanını elde ettim.
unutamadığım özel anılarım ise; merhum cumhurbaşkanımız sayın turgut özal ile olan görüşmelerim ve 1988 saddam hüseyin turnuvasında, saddam hüseyin'in elinden aldığım başarı diploması'dır.
 
 
br

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

narin

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 5 5 0 15
2 FB  Fenerbahçe 5 4 0 13
3 BJK  Beşiktaş 4 3 0 10
4 İBFK  Başakşehir 5 3 1 10
5 EYP  Eyüpspor 5 2 0 9

Reklam

s

Bolu Nöbetçi Eczaneler

boluspor 2
boluspor 4

E-Bülten Aboneliği